Dişeti Estetiği (Gingivoplasti)
Göze hoş gelen, uyumlu ve temiz bir gülümseme oluşturmanın ilk adımı diş ve dişeti uyumunu sağlamaktır. Güldüğümüzde gözüken dişeti miktarı, dişlerimizin görünümünü de etkiler. Asimetrik dişeti kenarları ,dişlerimizin düzensiz ve gülüş hattımızın eğri olduğu izlenimini verir. Eğer dişetlerimiz çekilmişse, dişlerimiz olduğundan daha uzun görünür. Bu olumsuz durumu gidermek, dişeti estetiği uygulamaları sayesinde mümkün olmaktadır.
PEMBE ESTETİK
Enflamasyon (bir çeşit dişeti ödemi) nedeniyle şiş ve kırmızı olan dişetleri, dikkatlerin dişetlerine çevrilmesine sebep olur. Kalınlaşmış ve ödemli dişeti kenarı, dişlerin dip kısımlarında gölgelenmelere sebep olur. Bu gölgelerden dolayı diş renkleri de olduklarından birkaç ton daha koyu görünürler. Ayrıca ödemden dolayı kalınlaşmış dişeti kenarında bakteri plağı birikimi daha kolay olur. Bakteri birikmesi, iki diş arasındaki üçgen dişeti bölümünün (papil) çekilmesine ve iki diş arasında koyu renkli, bazen de siyah bölümler oluşmasına neden olacaktır.
Güldüğünde dişetleri normalden fazla görünen, 'Gummy-smile' dediğimiz gülüşlerde uygulanan bir metottur. Gülüş estetiğini bozan diş etindeki fazlalık küçük bir operasyon ile düzeltilir.
Bu kişilerde estetik diş hekimi ile periodontolog (diş eti doktoru) beraber çalışır ve dişeti seviyesi ile biçiminin nasıl olması gerektiği belirlenir. Periodontolog da bu seviyeye kadar dişetlerini düzelterek güzel bir uyum sağlar.
Hastaya yapılacak lokal bir anestezi ile hasta hiç bir şey hissetmeyecektir. Küçük bir cerrahi işlem olan gingivoplasti, kısa zamanda gülümsemeyi tamamen değiştirecektir.
Estetik problemin dişleri de kapsadığı durumlarda diş eti operasyonundan sonra porselen laminalar da uygulanarak mükemmel bir gülüş tasarlanmış olur.
DİŞETİ GREFTİ : dişeti çekilmesinin fazla olduğu bölgelere doku ekleyerek uzunmuş gibi görünen dişlerin daha estetik görünmesi sağlanabilir.
Dişeti estetiğini ilgilendiren diğer bir nokta ise; diş çektirmeye bağlı olarak, çene kemiğinde çökme ve sonucunda oluşan asimetrik dişeti görünümüdür. Bu durum, genellikle ön dişler bölgesinde oldukça rahatsız edicidir. Her ne kadar olağanüstü güzellikte porselen dişler yapılmış olursa olsun, hazırlanan porselenlerin yerleştirileceği alan, çepeçevre dişeti dokusudur. Eğer olması gerektiği kadar ve sağlıklı bir dişeti dokusu yoksa, hazırlanan porselenler güzelliğini sergileyemeyecektir. Eğer diş eksikliği veya dişeti çekilmesine bağlı papil kaybı varsa, öncelikle bu olumsuz durumun gidrilmesi gerekir. Bazı protetik ve cerrahi yöntemlerle kayıp dokular tekrar kazanılabilir. Dişlerimizi çevreleyen dişeti dokusunu düzenlemeye ve dişlerimizle uyum içinde bir görüntü elde etmeye yönelik işlemlere kozmetik dişeti düzenlemeleri denir. Genellikle protez yapımı öncesinde; dişetleri, kemik ve bağ dokusuyla ilgili altyapı müdahaleleri, hastalar tarafından uzun ve yorucu seanslar olarak düşünülse de, bu tip müdahaleler, elde edilen sonuçları sebebiyle, hastalar ve diş hekimleri açısından son derece gerekli ve memnun edici olmaktadırlar.