Tüketmiş olduğumuz tüm besinlerin sindirilmesi esnasında ortaya çıkan atık maddelerin büyük bir bölümü, böbreklerimiz vasıtasıyla atılmaktadır. Bir nevi süzgeçlik görevi gören böbreklerin bu işlevinde husule gelen aksamalar böbreklerde hastalığa yol açar. Bu sebeple böbrek hastaları yedikleri besinlere dikkat etmezlerse, bu kişilerin vücudunda metabolik yönden aşırı yük oluşur. Uzmanlar böbrek hastalarının kendilerine özel diyet programları hazırlamaları gerektiğini vurguluyorlar.



Böbrek hastalıklarında diyetin kişiye özel planlanması çok önemlidir kişinin yaşı, boy uzunluğu, ihtiyacı olan protein miktarı, vücut ağırlığı ve böbrek fonksiyon durumuna göre büyük farklılıklar gösterebilir ,ancak genel olarak:

* Böbreğe yük yaratacak aşırı süt, yumurta, et grubu ürün tüketimi
* İçeriği bilinmeyen katkı maddesi olan yiyecekler
* Konserve, turşu, salamura, sucuk, pastırma, sosis
* Sakatatlar
* Tuz ve tuzlu yiyecekler
* Kuruyemişler, kurutulmuş meyveler
* Çikolata
* Et suyu
* Meşrubatlar, kahve, kakao, boza, nescafe
* Tahin, pekmez, tahin helvası
* Muz, kavun
* Kurubaklagiller, bulgur, mısır
* Tarhana
* Patates gibi besinlerde sınırlama yapmak gerekebilir.

Öneriler:

* Böbrek hastaları sınırlı beslenmek durumunda kaldıkları için pişirme sırasında yiyeceklerin besin öğeleri özelliğini yitirmemeleri gerekmektedir.

* Kızartma yöntemi ile pişirme yerine haşlama yöntemi uygulanması daha yararlıdır.

* Potasyum sınırlaması var ise sebzeler pişirilirken ilk haşlama suları dökülür. Böylece potasyum alımı azaltılmış olmaktadır.

* Besinlerin kolay sindirilebilecek şekilde pişirilmeleri gerekir.