Böbreklerinizde bulunan taşlar yüzünden ciddi sıkıntılar yaşıyor ve böbrek sağlığınızı geri kazanmak istiyorsanız, böbrek taşlarının düşürülmesi için gereken adımları atmalısınız. Böbrek taşlarından kurtulmak için yapmanız gerekenler ise sayfamızda sizler için anlatıldı. Böbrek taşı nasıl düşer, böbrek taşlarını düşürme yolları nelerdir, işte yanıtları:






Böbrek taşı; böbreklerin kanı süzüp toksinlerin idrar yoluyla atılmasını sağlaması sırasında, atılamayan bazı maddelerin böbreklerde sert birikimlere yol açması sonucunda görülen bir sorundur. Vücuda giren, oksalat ve kalsiyum gibi maddeler çoğaldığında filtreleme işlemi %100 başarılı olamayabilir. Zaman içinde bu bileşikler böbreklerde birikir ve çözünmediği için sertleşir. Kalsiyum ve oksalat nedeniyle oluşan böbrek taşlarının tedavisinde (eğer cerrahi operasyona gerek duyulmadıysa) genellikle potasyum sitrat kullanılır. Potasyum sitat bu birikimlerin çözünmesine ve idrar yoluyla atılmasına yardımcı olur. Sitrat aynı zamanda limon suyunda da (sitrik asit) bulunur ve bu özelliği ile limon suyu, böbrek taşı tedavisinde geleneksel olarak kullanılmaktadır.


Limon Suyu ve Böbrek Taşı


Limon Suyu Böbrek TaşıKişinin idrar özellikleri, böbrek taşı oluşumuna yatkın olup olmadığını belirlediğinden, böbrek taşı riski taşıyıp taşımadığınızı basit bir idrar testiyle öğrenebilirsiniz. İdrarınızda fazla miktarda kalsiyum, oksalat, sistein ve ürik asit mevcutsa böbrek taşı olasılığı yükselir.


Limon suyunda bulunan sitrik asit, böbrek taşını önlemede ve mevcut böbrek taşlarının çözünmesinde birden fazla şekilde etkilidir. İlk olarak, sitrik asit idrarda bulunan kalsiyuma bağlanır ve diğer kalsiyum zerrecikleriyle birleşmesini engeller. İkincisi ise, eğer böbrek taşı oluştuysa daha fazla büyümesini önleyebilir.


Doktorunuzun kontrol sonrası size önereceği sitrat içeren ilaçlar limon suyundan daha etkilidir ve böbrek taşlarından daha kısa sürede kurtulmanızı sağlar. Bu ilaçlara ek olarak, beslenmenize limon suyu eklemek, böbrek taşı oluşumunu önleme konusunda size yardımcı olabilir. 1996 yılında Üroloji Dergisi (Journal of Urology) derisinde sonuçları yayınlanan bir araştırmaya göre günde 2 litre suyla karıştırılmış 120 ml taze sıkılmış limon suyu, böbrek taşı oluşumunu önemli ölçüde azaltmaktadır.


Sonuç olarak; limon suyu birçok uzman tarafında idrar hacmini arttırmak ve böbrek taşı formasyonu riskini azaltmak için önerilmektedir. Ancak sadece limon suyuyla bu taşların önlenmesi mümkün değildir. Doktorunuzun size vereceği beslenme tavsiyelerine uymalı ve reçete ettiği ilaçları aksatmadan kullanmalısınız.


Limon suyu asitli yapısı nedeniyle reflü ve ülser hastalarına tavsiye edilmez
.