Tespih Meraklıları Kahvehanede Buluşuyor
Gaziantep'te çayı ve muhabbeti bahane eden tespih tutkunları kahvehanede buluşuyor.
Tespih ve antika saat satıcıları ve meraklılarının buluşma noktası haline gelen kahvehanede kaşık ve tespih şıkırtısı birbirine karışıyor. Küçük bir borsayı andıran mekanda birbirinden farklı yüzlerce çeşit tespih, meraklısının beğenisine sunuluyor.
İskambil kağıdı ve okey taşlarının yerini tespih ve saatlerin aldığı kahvehaneye, Gaziantep'in yanı sıra Adıyaman, Adana, Mardin ve Diyarbakır'dan tespih tutkunları geliyor. Yaşları 50'yi aşan tespih meraklıları, yanlarında getirdikleri ürünlerini özenle masalarda sergiliyorlar. Yaklaşık 30 satıcının bulunduğu kahvehanenin sahibi, tespih satıcılarından herhangi bir para talep etmiyor.
Sattığı çaylardan nafakasını çıkaran kahvehane sahibi Mevlüt Özgür, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kahvehanesini 9 yıldır tespih tutkunlarının kullanımına sunduğunu söyledi.
Tespih ve saatçileri, daha önce satış yaptıkları bölgenin yıkılması üzerine kahvehaneye davet ettiğini belirten Özgür, "Eski yerleri yıkılınca ben de kapımı açtım. 9 yıldır beraberiz. Burada antika saat ve tesbih satılıyor. Kahvehanemiz bu ürünleri almak isteyenlerle satmak isteyenlerin buluşma noktası oldu. Kira talep etmiyorum ama onların da bizim de ekmek paramız çıkıyor" diye konuştu.
Tesbihler 1 ile 5 bin lira arasında satılıyor
Yıllardır tesbih satan Hamit Soğuk da emekli olduktan sonra tesbihe olan merakının artığını söyledi.
Başka yer kalmadığı için kahvehanenin tesbih meraklılarının buluşma noktası haline geldiğini ifade eden Soğuk, "Farklı şehirden gelenler mekanımızı biliyor. Bizde 1 ile 5 bin lira arasında değişen fiyatlarda tespih var" dedi.
Halil Oğuzhan ise hayatının büyük bir kısmını tesbih satarak geçirdiğini belirterek, "Burada çay içip sohbet ediyor, güzel vakit geçiriyoruz. Yaklaşık 50 yıldan beri tesbih merakım var. İnsan alışınca bırakamıyor" ifadelerini kullandı.
Abdülkadir Taşkın da çalıştığı bankadan emekli olunca tesbih satışına başladığını dile getirdi.
Çeyrek asırdır bu işi yaptığını belirten Taşkın, "Tesbihe karşı ayrı bir merakım vardı. Bankada çalışırken de tespih alıp satıyordum. Şimdi bu kahvehane tespih meraklılarının buluşma noktası oldu" diye konuştu.
Zeki Aslan ise 40 yıldır geçimini sattığı tespihlerden sağladığını ifade ederek, belediyelerden kendilerine küçük bir mekan tahsis etmelerini istedi. - Gaziantep