İstanbul'da Kültür Sanat

3. İstanbul Uluslararası Opus Amadeus Oda Müziği Festivali, 2 Mart'ta başlayacak.
Beşiktaş Belediyesi Fulya Sanat ve Saint Antoine Kilisesi'nin evsahipliği yapacağı festivalde, Türkiye ve Avrupa'nın başarılı ve ünlü müzisyenlerinin icraları ile barok, klasik, romantik ve modern müzik eserlerine yer verilecek.

Festivalin açılış konseri, 2 Mart'ta Beşiktaş Belediyesi Fulya Sanat Salonu'nda Berlin Filarmoni Orkestrası solistleri ve piyanist Özgür Aydın ile gerçekleşecek.

Dünyaca ünlü piyanist ve besteci Fazıl Say, 1 Mart'ta Serenad Bağcan ile "İlk Şarkılar" isimli konser verecek.

Fazıl Say, TİM Show Center'da gerçekleşecek konserin ilk bölümünde, ünlü bestecilerin eserleri ile kendi bestelerini, ikinci bölümde ise ünlü şairlerin ve ozanların şiirlerinden bestelediği "İlk Şarkılar"ı, solist Serenad Bağcan eşliğinde seslendirecek.

Konserde yorumlanacak eserler arasında Ömer Hayyam'ın "Akılla Bir Konuşmam Oldu", Cemal Süreya'nın "Dört Mevsim", Can Yücel'in "Sardunya'ya Ağıt", Pir Sultan Abdal'ın "Sordum Sarı Çiğdeme", Nazım Hikmet Ran'ın "Memleketim", Muhyiddin Abdal'ın "İnsan İnsan", Orhan Veli'nin "Efkarlanırım" ve "İstanbul'u Dinliyorum", Metin Altıok'un "Düşerim" ve "Bu Kekre Dünyada" yer alıyor.

"Kemanı Ağlatan Adam" olarak dünya çapında üne sahip keman virtüözü Farid Farjad, "Avea Sıra Dışı Müzik Konserleri" kapsamında İstanbul'daki hayranlarıyla buluşacak.

İran asıllı Amerikalı sanatçının konseri, yarın İstanbul Kongre Merkezi'nde gerçekleşecek.

Keman çalmaya 8 yaşında başlayan sanatçı, 1966'da Tahran Müzik Konservatuvarı'nda klasik müzik üzerine yüksek lisans yaptı. Daha sonra Tahran Senfoni Orkestrası'nda önemli görevler alan Farjad, Fars halk müziğinde derin birikime sahip oldu ve keman ile klasik batı müziği üzerinde de çalışmalarda bulundu.

Dünyadaki en iyi keman virtüözlerinden biri olarak gösterilen sanatçının, "An Roozha I", "An Roozha II", "An Roozha III", "An Roozha IV" ve "An Roozha V" isimlerini verdiği albüm serisi yayınladı. Sanatçının eserleri, ayrıca "Golha Orkestrası" adlı kolektif bir albümde de yer aldı.

Time dergisi tarafından "İslam dünyasının en büyük rockstarı" olarak tanımlanan Azeri asıllı İngiliz müzisyen Sami Yusuf, 1 Mart'ta Küçükçekmece Arena Mega'da sahne alacak.

Sadece İslam dünyasında değil, dünya çapında beğeni toplayan, uluslararası gazete ve dergilerde adından bahsettiren Sami Yusuf, konserinde sevilen şarkılarını seslendirecek.

"Al-Muallim" albümü ile 2003 yılında müzik dünyasına giriş yapan sanatçı, 10 yıl içerisinde farklı kültürlerden, farklı inanışlardan, genç, yaşlı, milyonlarca insanın gönlünü fethetti. Yusuf'un etnik enstrümanlarla İngilizce, Arapça, Türkçe, Farsça, Urduca, Azerice ve Malayca dillerinde söylediği şarkılar, yaygın batı müziğine alternatif olarak görülüyor.

Daha önceki albümleriyle Türkiye'de de başarılı bir satış grafiği yakalayan sanatçı, konserde Sezen Aksu'nun sözlerini yazdığı "Giz" isimli parça ile 5 Türkçe şarkı söyleyecek.

İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası (İDSO), yarın Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda konser verecek.

Şef Theodore Kuchar yönetimindeki orkestraya konserde, trompette Gabor Tarkövi eşlik edecek.

Klasik batı müziği bestecisi ve kemancı Tomaso Albioni'nin "Trompet Konçertosu" ile başlayacak konserde, W. A. Mozart'ın, "Küçük Bir Gece Müziği", Giuseppe Tartini'nin "Trompet Konçertosu" ve Dmitri Şostakoviç'in "Senfoni no. 5" adlı eserleri de yorumlanacak.



Devlet ve şehir tiyatroları



İstanbul Devlet Tiyatrosu'nda, yarın, 1 ve 2 Mart'ta Beykoz Ahmet Mithat Efendi Sahnesi'nde "Kuyruklu Yıldız Altında Bir İzdivaç", Cevahir Salon 2'de "Bir Anarşistin Kaza Sonucu Ölümü", Küçük Sahne'de "Kalpak", Üsküdar Stüdyo Sahne'de "Hamlet", 1 Mart'ta Üsküdar Tekel Sahnesi'nde "Sessizlik", Cevahir Salon 1'de "İkinci Dereceden İşsizlik Yanığı" ve Küçükçekmece Cennet Kültür Sanat Merkezi'nde "Sinan Süleymaniye'de" adlı oyunlar sahnelenecek.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları'nda ise yarın, 1 ve 2 Mart'ta Muhsin Ertuğrul Sahnesi'nde "Kabare", Kağıthane Sadabad Sahnesi'nde "Kösem Sultan", Kadıköy Haldun Taner Sahnesi'nde "Ölü Adamın Cep Telefonu", Üsküdar Musahipzade Celal Sahnesi'nde "Hıdrellez", Üsküdar Kerem Yılmazer Sahnesi'nde "Toros Canavarı", Ümraniye Sahnesi'nde "İstanbul Efendisi", Gaziosmanpaşa Sahnesi'nde "Vakti Geldi" isimli oyunlar izlenebilecek.



Sergi



Selin Kohen Levi'nin "Cinderella Collection - 2014" isimli sergisi, 1 Mart'ta Galeri Apel'de ziyarete açılacak.

Levi'nin, günümüzün izlerini taşıyan camdan kıyafetler, ayakkabı ve çantalar ile kadınların güzellik algısında giyim kuşamın önemine ve bu döngüde markaların oynadığı role göndermeler yaptığı sergide, oluşturulan görsel imajın kırılganlığına işaret ediliyor.

Sergideki eserlerde kullanılan farklı teknikler ve malzeme kombinasyonları ile oluşturulmuş cam eserler, kadınların yıllar içerisinde ve hayatlarının belirli dönemlerinde; gençlik, evlilik, doğum gibi olguların etkisiyle değişim gösteren ruh halleri ve öz benlik algılarının giyim kuşam yoluyla dışavurumunu simgeliyor.

Sergi, 29 Mart'a kadar ziyarete açık kalacak.

Türkiye'nin sayılı bitki ressamlarından Işık Güner'in ilk kişisel sergisi, İstanbul Teknik Üniversitesi'nde (İTÜ) Rektörlük Sanat Galerisi'nde (RGS) görülebiliyor.

Önemli bölümü Edinburgh Kraliyet Botanik Bahçesi özel koleksiyonunda bulunan Güner'in 41 resminin görülebildiği "Bitki İllüstrasyon" sergisinde, sanatçının İTÜ için özel olarak resmettiği 3 "Lale", "Gelincik" ve "Göksüsen" isimli 3 eseri de yer alıyor.

Ressamın İTÜ'ye kullanım hakkını verdiği bu resimlerden hazırlanan porselen kupa ve not defterleri, sergi sırasında RSG'de, sonrasında ise 1773İTÜ mağazasında satışa sunulacak. RSG'nin sosyal sorumluluk bilinciyle gerçekleştirdiği bu çalışma sonucunda, Işık Güner imzalı ürünlerden elde edilen gelirin tamamı, İTÜ öğrencilerine burs kaynağı olarak kullanılacak.

Sergi, 27 Mart'a kadar ziyaret edilebilecek.



Çocuklar için



İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları'nda 1 ve 2 Mart'ta Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi'nde "Damlaların Dansı", Kağıthane Sadabad Sahnesi'nde "Çiçek Prenses", Kadıköy Haldun Taner Sahnesi'nde "Karagöz Balıkçı", Üsküdar Musahipzade Celal Sahnesi'nde "Kedi ile Palyaço", Üsküdar Kerem Yılmazer Sahnesi'nde "Boncuk", Ümraniye Sahnesi'nde "Fareli Köyün Kavalcısı", Gaziosmanpaşa Ferih Egemen Çocuk Tiyatrosu Sahnesi'nde "Üç Kardeş ve Muhteşem Kurt" ile İstanbul Devlet Tiyatrosu'nda 2 Mart'ta Cevahir Salon 1'de "Nereye Koşuyorsun Böyle Minik Tay?", Küçükçekmece Cennet Kültür Sanat Merkezi'nde "Küçük Kara Balık" isimli çocuk oyunları sahnelenecek.

Leli ve Liko adında ikiz çocukların hikayesini anlatan "Leliko" oyunu, 1 Mart'ta KKM Gönül Ülkü ve Gazanfer Özcan Sahnesi'nde çocuklarla buluşucak.

TİM Fettah Aytaç Salonu'nda ise 1 Mart'ta müzikal çocuk oyunu "Sinderella" izlenebilecek. - İstanbul