Kursta Öğrendikleriyle Ev Ekonomisine Katkıda Bulunuyorlar

ENES DURAN - YUNUS EGE - Sanat ve Meslek Eğitimi Kursları'na (SAMEK) katılan ev hanımları, sosyokültürel gelişimlerinin yanında el emeği ürünleriyle ev ekonomisine katkı sağlıyor.
Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanı İbrahim Aktürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kentin 16 noktasında açtıkları kurslarla 6 bin kişiye 50 branşta eğitim verdiklerini söyledi.

Aktürk, SAMEK'in geleneksel sanatlardan modern sanata, yabancı dilden müzik eğitimine kadar çok çeşitli eğitim yelpazesine sahip olduğunu belirterek, kursiyerlerin hizmetine sundukları satış mağazasında da eserlerin ve ürünlerin satılmasına olanak sağladıklarını dile getirdi.

SAMEK'in belediyenin en anlamlı projesi olduğunu vurgulayan Aktürk, "SAMEK, Sakaryalılar için hem sosyokültürel hem de mesleki donanımlarını geliştirme vesilesi olmakla birlikte özellikle ev hanımları için de terapi merkezi görevi görüyor" dedi.

"Amacımız kültürel el becerilerini artırmak"

Aktürk, amaçlarının örgün eğitim sisteminin dışında kalan, eğitime devam eden veya tamamlamış, büyükten küçüğe herkesin kültürel, sanatsal donanımlarını ve bilgi birikimini geliştirmek olduğunu kaydetti.

Etkinliklere özellikle ev kadınlarının ilgi gösterdiğini aktaran Aktürk, rutin ev işleri ve gündüz televizyon programlarına hapsolmamaları için mefruşat ve boyama gibi atölyeler açtıklarını ifade etti.

Aktürk, kursların ev hanımlarının sosyalleşmeleri ve rahatlamaları açısından oldukça önemli olduğunu dile getirerek, "Mesleki eğitime yönelik kurslarımıza katılan ev hanımlarımız, edindikleri bilgi ve becerileri veya mevcut becerilerini geliştirerek, ürettikleri ürünlerle ev ekonomilerine, dolaylı olarak da şehir ekonomisine katkı sağlıyor" şeklinde konuştu.

Kursta görevli dikiş öğretmeni Dilek Ersin ise 20'ye yakın kursiyerin hafta boyunca 09.00 ila akşam 16.00'ya kadar eğitim aldığını söyledi.

Kursiyerlerin hiçbir bilgiye vakıf olmadan kursa başladığına dikkati çeken Ersin, "Hiçbir şey bilmeden geliyorlar. İğne, iplik tutmayı dahi bilmiyorlar ama buraya geldiklerinde her şeyi öğreniyorlar. En sonunda abiye kıyafet bile dikecek şekilde eğitim almış oluyorlar. Burası çok sosyal bir ortam. Buraya geldiklerinde hem yeni bir sosyal çevre ediniyorlar hem de bir şeyler öğreniyorlar" ifadesini kullandı.

Ersin, ev hanımlarının sosyalleşme ve değişik gruplara girmesi için kursların önemli olduğunu vurguladı.

Kursiyerlerin kurslar sayesinde farklı arkadaş grupları edindiğini belirten Ersin, "Ev hanımlarının sosyalleşme, değişik gruplara girme, farklı arkadaşlıklar edinme yerleri burası. Birbirlerinden bir sürü yeni bilgi öğreniyorlar. Her öğrendikleri bilgiyi de hayata geçiriyorlar. Büyük bir kısmı ev ekonomisine katkı sağlıyor. Çok uygun fiyata kumaşlar alıp 3 liraya etek dikebiliyorlar" diye konuştu.

"Kurs bize terapi gibi geldi"

Kursiyerlerden Mehtap Sarıbıyık ve Neziha Kayadelen de kursun kendilerine terapi gibi geldiğini anlattı.

İlk geldiğinde resim yapamadığını kaydeden Sarıbıyık, "Resim eğitimi alıyorum, bir şeyler yapmaya çalışıyorum. Yeteneğim yoktu geldiğimde ama şimdi çok severek, tat alarak yapıyorum. Bugüne kadar 22 resim yaptım. Tabii hocamızın, arkadaşlarımızın yardımıyla bir şeyler ortaya çıkarıyorum. Arkadaşım 'mutlaka gitmelisin, senin için çok iyi olur' diyordu ama hep ürküyordum. Geçen sene kursa başladığımda korkumun yersiz olduğunu anladım" şeklinde konuştu.

Sarıbıyık, kurs ortamının çok eğlenceli olduğunu dile getirerek, resim yapmanın ve ortaya çıkardığı eserleri sevdiklerine hediye etmenin kendisini mutlu ettiğini söyledi.

Ahşap boyama eğitimi alan Kayadelen ise evde oturan bayanların zamanla psikolojilerinin bozulduğunu öne sürerek, "Evde oturarak strese girenleri duyuyoruz. Doktora gidiyor, çaresini bulamıyor. Bu tarz meslek kursları sayesinde evimizde kullanmadığımız eşyaları tamir edip kullanılabilir hale getiriyoruz veya yapılan eserleri bazı arkadaşlarımız satarak ev ekonomisine katkıda bulunabiliyor. Vakti değerlendirmek için çok güzel bir hobi. Tüm ev hanımlarının gelmelerini tavsiye ederim. İnsan burada kesinlikle hiçbir şey düşünemiyor. Yaptığın işten büyük zevk alıyorsun, stresini atıyorsun" değerlendirmesinde bulundu. - Sakarya