Zeytinli açma tarifi malzemeler:



  • 2 su bardağı süt ( 1 bardağı ılıktan biraz daha sıcak olucak)
  • 1/2 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 2 tatlı kaşığı tuz
  • 1 paket yaş maya
    Zeytinli açma tarifi hazırlanışı:



    • 1 bardak ılık sütte bir yemek kaşığı şeker ve elinizde ufaladığınız yaş maya eklenir.
    • İyice karıştırılır ve 3-4 dakika bekletin.
    • Unun bir kısmı kaba elenir ve ortasına elle bir çukur açılır, içine 1 bardak oda sıcaklığında süt, toz şeker, sıvıyağ, tuz, hazırladığınız maya koyun ve yavaş yavaş yoğrun.
    • ¼ Hamur elimize hafifçe yapışacak kıvama gelene kadar, azar azar üzerine un eklenir.
    • Hamur kıvama gelince üzerine nemli bir bez örtüp ılık bir yerde 1 saat dinlendirin.
    • Hamur yoğurduğunuzun neredeyse 2 katı olmuşsa mayalanır.
    • Mayalanan hamurdan parçalar alınır ve yağlanmış tezgahın üzerinde elle açın.
    • İstenilen miktarda zeytin ezmesi sürün.
    • Ortasından başlayarak uçlara kadar ileri geri hareketlerle rulo haline getirin.
    • İster simit gibi burarak sarılır, ister 3 adet yan yana rulo örgü yapın.
    • Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir.
    • Üzerine bir tepsi daha kapatılarak, 10-15 dakika daha bekleyin.
    • Daha sonra üzerine yumurta sarısı sürülerek fırına verin.
    • Önceden ısıtılmış 170 derece fırında 30 ila 45 dakika pişirin.


  • Aldığı kadar Un zeytin ezmesi
  • 1 yumurta sarısı (üzerine sürmek için)