Zeytinli açma tarifi malzemeler:
- 2 su bardağı süt ( 1 bardağı ılıktan biraz daha sıcak olucak)
- 1/2 su bardağı toz şeker
- 1 su bardağı sıvı yağ
- 2 tatlı kaşığı tuz
- 1 paket yaş maya
Zeytinli açma tarifi hazırlanışı:
- 1 bardak ılık sütte bir yemek kaşığı şeker ve elinizde ufaladığınız yaş maya eklenir.
- İyice karıştırılır ve 3-4 dakika bekletin.
- Unun bir kısmı kaba elenir ve ortasına elle bir çukur açılır, içine 1 bardak oda sıcaklığında süt, toz şeker, sıvıyağ, tuz, hazırladığınız maya koyun ve yavaş yavaş yoğrun.
- ¼ Hamur elimize hafifçe yapışacak kıvama gelene kadar, azar azar üzerine un eklenir.
- Hamur kıvama gelince üzerine nemli bir bez örtüp ılık bir yerde 1 saat dinlendirin.
- Hamur yoğurduğunuzun neredeyse 2 katı olmuşsa mayalanır.
- Mayalanan hamurdan parçalar alınır ve yağlanmış tezgahın üzerinde elle açın.
- İstenilen miktarda zeytin ezmesi sürün.
- Ortasından başlayarak uçlara kadar ileri geri hareketlerle rulo haline getirin.
- İster simit gibi burarak sarılır, ister 3 adet yan yana rulo örgü yapın.
- Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir.
- Üzerine bir tepsi daha kapatılarak, 10-15 dakika daha bekleyin.
- Daha sonra üzerine yumurta sarısı sürülerek fırına verin.
- Önceden ısıtılmış 170 derece fırında 30 ila 45 dakika pişirin.
- Aldığı kadar Un zeytin ezmesi
- 1 yumurta sarısı (üzerine sürmek için)