Soslu dilbalığı tarifi malzemeler:
- 2 adet fileto dil balığı (yani kemikleri ve kılçıkları tamamen çıkarılıp, temizlenmiş balık)
- 2 adet orta boy patates
- 2 adet orta boy limon
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 4 adet demir şiş ya da 8 adet ağaç çöp şiş
Sos için;
- 3 yemek kaşığı tereyağı
Soslu dilbalığı tarifi hazırlanışı:
- Öncelikle fileto çıkarılmış dil balığını uzunlamasına yani boylamasına 4 uzun ve eşit şeritlere bölün.
- Sonra da tuz ve karabiber serpiştirin.
- Domatesleri ve limonları (kabuğunu soymadan) kuşbaşı et formunda doğrayın.
- İki seçeneğiniz var, ya malzemelerimizi demir şişlerle mangal ateşinde pişireceğiz ya da çöp şişlere takıp tavada kızartın.
- Yukarıda malzemeleriniz hazırdı.
- Bir adet şişe dilbalığı şeridini (spiral) şeklinde kıvırarak geçirin.
- Üzerine bir adet domates ve bir adet limon dilimini takın.
- Eğer uzun demir şişleri kullanacaksanız bir sıra daha aynı düzenli dizme işlemini yapın.
- Derseniz ki ben ahşap çöp şişe dizip, tavada kızartacağım, o zaman bir balık, bir domates, bir limon dizimi yeterli olacaktır.
- Mangalı yaktınız ve demir şişlerde ki malzemeleri pişirmeye başlayın.
- Ya da çöp şişteki malzemeler içi hafif yağlanmış tavada çevirerek kızartın.
- Bu arada tereyağını ufak bir tavada eritin.
- İçine ince kıyılmış maydanoz ve tuz, karabiberi ekleyip (eğer isterseniz 2-3 diş sarımsağı da katabilirsiniz) şöyle 2-3 dakika iyice kızartın.
- Sonrada servis tabağına dizdiğimiz sebzeli balıkların üzerine gezdirip, sıcak olarak servise sunun.
- 1/2 demet çok ince kıyılmış maydanoz
- 1 çay kaşığı kırmızı toz biber
- 2-3 diş dövülmüş sarmısak