1937 yılında Kütahya’da doğdu. 1960 yılında Ankara Devlet Konservatuarı Tiyatro Bölümü’nden mezun oldu. 1958-1960 yılları arasında Adana Belediyesi Şehir Tiyatrosu’nda görev aldı. 1961’de Devlet Tiyatroları kadrosuna katıldı.
Altın Kuş, Oyuncakçı Dede, Genç Osman, Köroğlu, Suavi Efendi, Aşk ve Barış, Kocaoğlan, Don Juan, Andorra, Vişne Bahçesi, Julius Caesar, Liliom, Tohum ve Toprak (Alemdar Paşa), Savunma, Yabanlar, Ayakta Durmak İstiyorum, Bir Bebek Evi (Nora), Göktaşı, Bütün Gün Ağaçlarda, Ölen Hangisi, Sokrates’in Savunması, Yeryüzü Cenneti, Kaşıkçılar, Çark, Gömü, Çığ, Küçük Tilkiler, Fatih, Bir Tavsiye Mektubu, Maymun Davası, Yunus Emre, Lodos, Koca Sinan, Erkek Satı, Eski Toprak, Yaban Ördeği, Ya Devlet Başa Ya Kuzgun Leşe, Altıngöl, Acılı Toprak, Hüzzam, Akümülatörlü Radyo, Sokollu, Fil Adam, Soruşturma, Kız Doğdu, Bir Adam Yaratmak, Gürültülü Patırtılı Bir Hikaye, Kuvayı Milliye Kurtuluş Savaşı Destanı, Liolu, Ziyaretçi, Son Aylar, Deli Emine, Altona Mahpusları adlı oyunlardaki görev aldı. 1985-1987 yılları arasında Ankara Devlet Tiyatrosu Müdürlüğü, 1990-1992 ve 1995-1998 yılları arasında Sanat Yönetim Kurulu Sanatçı Temsilciliği görevlerinde bulundu. Ankara Devlet Tiyatrosu’ndan emekli oldu. 2006 yılında öldü. Cebeci Asri Mezarlığı’na defnedildi.
Bazı sinema filmleri ile “Ferhunde Hanımlar”, “Kırık Kanatlar”, “Kurtlar Vadisi” gibi televizyon dizilerinde rol aldı ve seslendirme yaptı. Tiyatro sanatçısı Beyhan Saran ile evliydi.
HAKKINDA YAZILANLAR
KALİTE GETİREN BİR SANATÇININ ARDINDAN...
Uluslararası Tiyatro Eleştirmenleri Birliği’nin Türkiye Merkezi (TEB) Yönetim Kurulu, Baykal Saran’ın vefatı nedeniyle bir açıklama yaptı.
Açıklamada, Türk Tiyatrosu’nun ve Türk Sineması’nın değerli oyuncusu, yaptığı seslendirmelerle pek çok karaktere can veren, bu arada görev aldığı televizyon dizilerine de bir tiyatrocu olarak kalite getiren Baykal Saran’ın yitip gidişinin, Türk tiyatro eleştirmenlerini şaşkına döndürdüğü ifade edildi.
Yönetim Kurulu adına açıklamayı imzalayan Başkan Üstün Akmen, “Saygın sanatçı Baykal Saran, son kaybımız. Daha doğrusu son olmasını diliyoruz. Son birkaç aydır ardı ardına kayıplarımız, Türk tiyatro eleştirmenleri nezdinde onulmaz yaralar açmıştır. Bu yaprak dökümünün sona ermesini dilemekten başka çaremiz ne yazık ki yok,” diye kaydetti.
HAKKINDA YAZILANLAR
Baykal Saran’a hazin tören
ntv 30 Temmuz 2006
Uzun süredir tedavi görmekte olduğu hastalığa yenilerek, hayata gözlerini yuman usta tiyatro sanatçısı Baykal Saran için Büyük Tiyatro’da tören düzenlendi.
Büyük Tiyatro’da düzenlenen törene, Baykal Saran’ın tiyatro oyuncusu eşi Beyhan Saran, sanatçının ailesi ile Devlet Tiyatroları (DT) Genel Müdür Yardımcısı Bahadır Özyurt, DT eski genel müdürleri Lemi Bilgin ile Turgut Özakman, ünlü sanatçılar Rüştü Asyalı, Güven Hokna, Melek Baykal, Selçuk Yöntem, Ayşenil Şamlıoğlu, Ayşe Sarıkaya ve İpek Çeken ile çok sayıda tiyatro oyuncusu ve sevenleri katıldı.
Törende konuşan DT Genel Müdür Yardımcısı Bahadır Özyurt, Baykal Saran’ın sanat dünyasının “ağabeyi” ve “ustası” olduğunu kaydetti. Saran’ın kaybından dolayı ailesine ve sanat camiasına başsağlığı dileyen Özyurt, “Biz de onun gibi olmaya çabalayacağız. Onun gibi sonuna kadar tiyatro için varolmaya çalışacağız. Hepimizin başı sağolsun” dedi.
Daha sonra, Saran’ın anısına tiyatro sahnesinde saygı geçişi yapıldı. Burada sanatçının eşi Beyhan Saran ile uzun yıllar aynı dizide rol aldığı sanatçı arkadaşı Melek Baykal, usta oyuncunun tabutuna sarılarak gözyaşı döktü.
Baykal Saran, daha sonra alkışlar arasında, yıllar boyunca izleyicisini selamladığı tiyatro sahnesinden, son yolculuğuna uğurlandı.
Sanatçı, Cebeci Asri Mezarlığı’nda toprağa verildi. Saran için Kocatepe Camii’nde cenaze töreni düzenlendi. Törene, Baykal Saran’ın tiyatro sanatçısı eşi Beyhan Saran, ailesi, sevenleri ve sanatçılar katıldı.
Saran’ın cenazesi, Kocatepe Camii’nde öğle namazını takiben kılınan cenaze namazının ardından Cebeci Asri Mezarlığı’na defnedildi