Stres Dişleri Aşındırıyor
Öfke ve stres halindeyken mümkün olduğunca dişlerinizi fırçalamaktan kaçının!
Dişlerde, strese bağlı aşınmaların en aza indirilmesi için alınacak bazı önlemler, kişinin ruh ve beden sağlığını da olumlu etkileyecektir.Ağız içi gerginlik; beslenmeden spora, hayata bakış açısını değiştirmekten koruyucu plak kullanımına kadar birçok alternatif ile kontrol altına alınabilir.
Başı öne eğmek kasılmayı engeller
Kişi herhangi bir şeye sinirlenme sırasında kendini diş sıkarken yakalıyorsa; mümkün olduğunda başını öne eğmeli ve bu pozisyonda 35-40 saniye kalmalıdır. Bu eylem, çene ekleminin daha rahat bir pozisyona geçmesini sağlayacak ve kasılmasını engelleyecektir. Esneme sırasında da ağız tam olarak açılabildiği halde baş öne eğildiğinde çene kemiği tam olarak açılamayacak ve eklem rahatlayacaktır. Bu rahatlama, dişlerin üzerindeki basıncı da ortadan kaldıracaktır.
Öfke basınç uygular
Öfke ve stres halindeyken mümkün olduğunca dişleri fırçalamaktan kaçınmak gerekir.
Çünkü böyle bir ruh halindeyken
farkında olunmadan dişlere çok ciddi bir basınç uygulanmakta ve bu da dişlerde aşınmalara yol açmaktadır.
Depresifseniz yumuşak fırça
Depresif olan ve gününü çok stresli geçiren insanlar, daha yumuşak kıllı diş fırçalarını tercih etmelidirler. Diş fırçasının değiştirilmesi de ağız içi strese olumlu etki sağlamaktadır. Sakin insanlarda orta sert fırçalar tercih edilebilir.
Gece koruyucusu kullanın
Gece diş gıcırdatma ve diş sıkma sorunu olanların, dişleri koruyacak gece plakları kullanmaları dişlerinin korunmasında çok yararlı olacaktır. Bu plaklar ağzı 2 mm civarında açık bırakarak, dişler üzerindeki basıncı engellemektedir. Hasta istese de dişlerini sıkamaz ve gıcırdatamaz. Dişler üzerindeki basınç ve stresi engelleyebilen bu plaklar, sert ve doku dostu bir malzemeden yapıldığı için dişlere kesinlikle zarar vermemektedir.
Botoksla ağız içi stres azaltılabiliyor
Dişlerin üzerindeki stresi kaldırmanın bir yolu da; eğer stres çok fazlaysa çiğneme kasları üzerine enjeksiyon yapılmasıdır. Botoks gibi bir malzemeden üretilen ve kas içerisine yapılan enjeksiyon sayesinde, kas güçsüzleştirilerek üzerindeki stres alınmaktadır. Çeneyi kapatan yani dişleri birbirine yaklaştıran kaslar kullanıldıkça daha fazla güçlenmektedir. Kasın fazlaca sıkmaya bağlı olarak yüzde şekil bozuklukları da ortaya çıkabilir. Örneğin; erkek hastalarda yanaklarda şişkinlik görülür. Bazen bu durum estetik soruna da neden olabilir.