Anne bana hiçbir şeyi vaktinde yapmıyorsun deme artık. Bak etrafımda neler var beni çelen Bana bu bilgisayarı sen hediye etmiştin doğum günümde unuttun mu? O zaman bana bak sana çok faydalı bir cihaz aldım demedin mi? Şimdi neden kızıyorsun bana? Hem sen ödevini yaptın mı anne? Hani sabah kalkıp da namaz kılıyordun ya? Bugün kılmadın biliyorum. Sabah vakit geçince kıldın yine değil mi? Peki sen neden namazını kazaya bıraktın anne? Neden namazını vaktinde kılmıyorsun? Şimdi soru sorma vakti bende: Neden ödevini yapmadın anne??
Bana
neden namaz kılmıyorsun diyorsun. Yaşım 17. Bu soruyu sormak için çok geç kalmadın mı? Her zaman sabah namazına kalkmak isterdim ama kaldırmazdın beni unuttun mu anne? Kıyamazdın güya. Peki şimdi neden azarlıyorsun; şimdi neden bana kıyıyorsun anne? Hem biliyorum sen namazı hep son vakitte kılardın. Anne bak ezan okunuyor dediğimde tamam yavrum hele bir şu işi yapayım hele bir evi süpüreyim hele bir evi sileyim derdin . Namaz madem huzur veriyor sen neden huzura durmadın hemen anne?? Eğer sende namaza dair bir şevk görseydim ben de kılmaz mıydım namazı anne?? Neden ödevini vaktinde yapmadın anne?
Anne dinlediğim şarkılara kızma bunlara alışmam bak nasıl oldu anlatayım sana: Hani bir gün beni komşuya bırakmıştın da kendine kıyafet almaya gitmiştin. Orda beni evin ablası odasına çağırdı ve bana çeşit çeşit şarkılar dinletti. Akşama kadar seni bekledim ama gelmedin. Önce bu şarkılar başımı ağrıtmıştı anne ama sonra baktım ki çok güzel müzikler bunlar. İşte o gün o müzikler kulağıma geldi ve benim hoşuma gitti anne. Halbuki beni Kur'an okunan bir eve götürseydin ya anne. Hem zaten sen bana ninni olarak da hep şarkı türkü söylerdin unuttun mu? Anne ödevini neden yapmadın? Neden evladını Hu! Hu! sesleriyle uyutmadın? Hiç kızma bana anne; hiç kızma beni bu müziklere senin ilgisizliğin alıştırdı!..
Hep neden bu kadar acımasızsın; neden beni hiç düşünmüyorsun? Deme bana anne. Bana moda diye Demir ismini veren sen değil misin? Madem iyi olmamı istiyordun bana neden sahabelerin, peygamberlerin, âlimlerin ismini vermedin? Neden Kaya, Dağ, Taş, Bulut gibi moda isimlere takılıp kaldın ve sonunda Demir'de karar kıldın? Anne bak ödevini iyi çalışmamışsın. Konulan ismin çocuğuna tesir edeceğini kitaplardan veya alimlerden öğrenmemişsin!..İyi çalışmalıydın dersine anne, iyi çalışmalıydın!
Anne bana sigara içme, içki içme deme. Sizin babamla beraber yaptığınız düğünde içki servisine neden karşı çıkmadınız? Sen öğrenmedin mi anne çocuğun şahsiyetinde sadece düğün değil evlilikten önceki hayatınız, söz kesimi, nişanlılık günleriniz, düğün ve evliliğiniz de önemlidir. Bunların İslami usullere uygun olmasını neden sağlamadınız anne! Ah anne neden dersine hiç çalışmıyorsun? Evliliğin yetişecek nesil için temel atma mesabesinde olduğunu neden öğrenmedin ? Madem benim haram yememi istemiyorsun sen neden faizden ve haram lokmalardan beni ve kendi aileni korumadın anne? Beni çok sessizim diye o yaramaz çocuğun yanına gönderip onunla oynatan sen değil miydin ? O sosyal diye övdüğün çocuk beni sigaraya alıştırdı. Bir kere iç, bir kere daha iç bak bir şey olmaz diyerek beni nasıl da kandırdı! Sen neden bu çocuk akşama kadar dışarıda ne yapıyor bir bakayım demedin anne? Üzerimdeki sigara kokusunu, gözünü televizyondan bir kere ayırıp da neden fark etmedin? Anne çocuk terbiyesi dersine hiç çalışmamışsın! Ödevini neden yapmadın anne?
Kılık kıyafetime karışmandan; bunlar da ne hippi gibi giyinme! demenden bıktım artık anne. Sen ilk yırtık kotu bana alan değil misin? O zaman ne çok ağlamıştım anne ben yırtık pantolon istemiyorum diye. Sen ise yavrum bu moda bak Kaya'ya ne güzel yakışmış demiştin. Şimdi neden kızıyorsun anne? Bu tarz kıyafetleri bana alıştıran sen değil misin? Küçük yaşta kazanılan alışkanlıkların büyüyünce de aynen devam ettiğini neden öğrenmedin anne? 0-7 yaş aralığında neden bana gereken ihtimamı göstermedin?
Televizyon seyretmek, komşu günlerine gitmek benden daha sevimli geldi, beni arada unutup gittin değil mi? Bak gördün mü anne; dersine yine çalışmamışsın! En azından televizyon ve radyodaki çocuk eğitimi programlarını seyredemez miydin? Bana ders cd'si alıp çalış hadi diyorsun peki sen neden çalışmadın anne?
Bana facebook la çok oyalanıyorsun, tanımadığın kişileri ekliyorsun deme artık. Bu illetle beni sen tanıştırdın unuttun mu? Beni evde yalnız bırakıp benden daha önemli bulduğun arkadaşlarına gitmedin mi? Benim internetle akşama kadar oyalanmama sen vesile olmadın mı? Neden hiç internetin zararlarını düşünmedin anne? Bana internet yerine güzel arkadaş çevresi neden bulmadın? Güzel dinimizi öğreneceğim okullara, kurslara beni neden göndermedin? Artık beni suçlama, dersine çalışmayan sensin anne