Herkese keyifli forumlar arkadaşlar..
Bu konuda sizlere Android İşletim Sisteminin ilk aşamasından günümüzdeki halini alana kadar geçirdiği evrelerden bahsetmek istedim ve Google'ın işletim sistemlerine koyduğu isimlerin aslında ne anlama geldiğini açıklamak istedim..
Android İşletim Sistemi arkasında bulunan Google'ın da desteğiyle ilk olarak T-Mobile G1 isimli cep telefonu için 1.0 versiyonu ile 23 Eylül 2008'de oluşturuldu..
9 Şubat 2009 tarihinde de Android tarihinin ilk güncellemesi olan 1.1 güncellemesi yayınlandı ve başta görünüm ve kullanılabilirlik olmak üzere birçok yenilik getirdi..
Andoid'in asıl başlangıç tarihi olarak hep 30 Nisan 2009 olarak kabul edilir.. 30 Nisan 2009 tarihinde kod adı Cupcake olan 1.5 versiyonu yayınlandı ve Youtube'a direkt video yükleme, çeşitli Bluetooth protokolleriyle tam uyumluluk ve Widgetların yanısıra dosyalama sistemini de hayatımıza sokmuş oldu.. Android Market ilk olarak yüzünü Cupcake versiyonu ile bizlere göstermiş oldu..
15 Eylül 2009 tarihine geldiğimizde de Google Android'in 1.6 versiyonu olan Donut'ı duyurdu.. Donut ile beraber geniş ekranlı cihazlar için uyumluluk, iyileştirilmiş bir Android Market, Google'ın ücretsiz navigasyon sistemi ve yeni baştan yazılmış kamera, video ve galeri uygulamaları karşımıza çıkmış oldu..
Fakat henüz Donut'ın üzerinden çok fazla süre geçmeden Google yeni bir işletim sistemiyle karşımıza çıktı.. 1 ay gibi kısa bir süre sonra 26 Ekim 2009 Tarihinde 2.0 sürümüyle karşılaştık.. Bu sürümün adı da Eclair olacaktı.. Eclair ile birlikte kameraler için dahili flash desteği, Bluetooh 2.1 desteği, canlı duvar kağıtları, yeni Google Haritalar 3.1.2 ile karşılaştık..
12 Ocak 2010 tarihinde 2.0 ile aynı kod adını taşıyan 2.1 Eclair sürümü ile android cihazlarımızı daha çok sevmeye başladık.. Çünkü Google bizim için sistem performansını arttırmış, arayüzü yeniden düzenlemiş, 4" den büyük ekranlar için destek sunmuş ve internet tarayıcısı için HTML5 desteği getirmişti..
20 Mayıs 2010 Android İşletim Sistemi için tam bir devrim olarak kabul edilir.. Çünkü bu tarihte cihazımızın bir çok özelliğini değiştirecek ve geliştirecek olan 2.2 Froyo güncellemesi ile karşılaştık.. Froyo bize Chrome da kullanılan Javascript motorunu sundu ve interneti çok daha verimli kullanmış olduk.. Tarayıcı üzerinden upload işlemlerimizi gerçekleştirebildik.. İlk defa bu sürümde Wi-Fi Hotspot ile telefonumuzu bir köprü olarak kullandık.. En önemlisi de Android kullanıcıların çok sevdiği Flash Player 10.1 ile ilk defa Froyo'da benzersiz bir internet deneyimine kavuşmuş olduk..
Ve bu günlerde adını sıkça duyduğumuz 2.3 Gingerbread sürümüne geldi sıra.. Gingerbread'i Google 6 Aralık 2010 Tarihinde yazılım üreticilerine sundu.. Daha önceki android sürümleri arasında hep 2-3 ay varken 2.2 ile 2.3 arasında tam 7 ay var ve bu da Gingerbread üzerinde ne kadar çok çalışıldığını anlamamız için yeterli olur sanırım.. Gingerbread ile birlikte Google'ın çoklu dokunuş destekleyen Gingerbread klavyesi ile, yakın ödeme sistemi olan NFC ile, iyileştirilmiş kopyala yapıştır özelliğiyle, uzun süreli indirmeler için bir indirme yöneticisine, oyun üreticileri için sistem kaynaklarını daha iyi kullanma ve daha iyi grafik oluşturmaları konusunda da önemli gelişmeler kaydedilmiş oldu..
22 Şubat 2011 tarihinde "sadece tabletlere özel sürüm" olan 3.0 Honeycomb sürümü yayınlandı.. Honeycomb ile birlikte Google Multitasking özelliğini geliştirdi, arayüzü tamamen yeniledi ve tabletlerde kullanıma uygun hale getirdi, birden fazla işlemci çekirdeğine destek verdi, ve internet tarayıcısı için donanımsal grafik desteği getirmiş oldu.. Ayrıca artık Google Talk görüntülü chat yapmaya olanak sağlayacaktı..
Ve son olarak da sıradaki bekleyiş 2011'in ortalarında çıkacağı tahmin edilen, sürüm numarası henüz belli olmayan ama kod adı muhtemelen "Ice Cream Sandwich" olacak olan yeni android versiyonu için..
Ayrıca belirtmek isterim ki Google'ın Android işletim sistemlerine isimler verirken ilginç bir yol izlemiştir.. Daha açıklayıcı olmak gerekirse:
Cupcake - 1.5
Donut - 1.6
Eclair - 2.0/2.1
Froyo - 2.2
Gingerbread - 2.3
Honeycomb - 3.0
Ice Cream Sandwich - (Bilinmiyor)
Gördüğünüz gibi android sürümlerinin kod isimleri alfabe sırasına göre gitmektedir ve aslında herbiri birer tatlı ismidir..