• Çay keşfedilmeseydi, çaydanlık, çay fincanı, çay kaşığı,işyerlerinde çay paydosu, şehirlerarası otobüslerde çay molası olmayacaktı...
• Kahvehaneler,çay ocakları olmayacaktı... İnsanlar miskin miskin kahve köşelerinde oturmayacak, çalışarak ekonomiye katkıda bulunacaklardı...
• Kahvehaneler olmasaydı, kâğıt ve taş oyunları, kumar da yaygınlaşmayacaktı....
• Kahve ülkesi olarak bilinen Türkiyede insanlar kahve içmeye devam edecekler, bir fincan kahvenin kırk yıl hatırı vardır demeye devam edecektik....
• Kahvaltılarımızda çayın vazgeçilmez bir yeri olmayacak, evimize gelen misafirlere başka şeyler ikram etmek zorunda kalacaktık....
• Türkiye,kişi başına yıllık çay tüketiminde 2,3 kg ile dünyada birinci sıraya yerleşmeyecekti....
• Çayın demi için tavşan kanı deyimi ortaya çıkmayacaktı, ince belli cam çay bardaklarından tavşan kanı çayı sohbetle içenlerin tavşan uysallığına kavuşacağını ummayacaktık...
• Tatsız,bulanık, rengi bozuk ve soğuk çay getiren çaycıya: Ne bu yahu! İmamın abdest suyuna benzemiş. diye sitem etmeyecektik....
• Liselerde çay partileri yapılmayacaktı. Aslında, şimdi bu partilerde çaydan başka her şey içiliyor ama adı yine de Çay Partisi....
• Çay olmasaydı, sigara içenlerin sayısı da giderek artmayacaktı belkide… Yemekten hemen sonra yakılan sigaralar tiryakilere ilaç gibi gelirken akabinde başlayan çay servisi de vücuda su ve dolayısıylada canlılık getirir...
• İngilterede Çay falına bakılmayacak, 20. yüzyılın başından ortalarına kadar, salgın halinde çay partilerinde bayanlar arasında çay falına bakmak yaygınlaşmayacaktı...
• Kadınlar,Beş Çayı diye kendilerine vakit ayırıp, çay içmeyi ve dedikodu yapmayı alışkanlık haline getirmeyecekler, çay yüzünden ev işlerini ihmal etmeyeceklerdi.... Çalışmaya harcanacak zaman çay içmekle tüketilmeyecekti....
• Çayın tiryakileri için 5 duyu organına hitap ettiği: çayın rengiyle göze, kokusuyla burna, şekerini karıştırırken kulağa, sıcaklığıyla tene, tadıyla ise dile iyi geldiğini ileri sürülmeyecekti....
• İngilizler,klasik beş çayında çaya süt eklemeyi; Çinliler, yeşil çay içmeyi; Kuzey Afrikalılar, çayı nane ile aromalandırmayı; Orta Doğulular, çayı genellikle limonla içmeyi; Ruslar, çayın içine reçel koymayı ya da kıtlama şeker ile içmeyi; kahve tutkunu Amerikalılar ise çayı demleyip buz gibi soğuttuktan sonra keyfini çıkarmayı alışkanlık haline getirmeyeceklerdi...