Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nden yapılan yazılı açıklamaya göre, erkekler arasında en çok görülen ikinci kanser türü olan prostat kanseri tedavisinde, farklı kanser türlerinde olduğu gibi erken teşhiste olumlu sonuç alınabiliyor.
Yayılmamış evrede prostat kanseri olan 59 yaşındaki Tanaş Kıryako, Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde, yüksek yoğunluklu ultrason dalgalarının prostata iletilmesiyle yayılmamış prostat kanserlerini tedavi edebien "Sesötesi Dalgaları" teknolojisiyle ameliyat edildi.
Operasyonu gerçekleştiren Prof. Dr. M. İhsan Karaman, bu sistemde etraftaki organlara hasar verilmeden kanser dokusuna müdahale edilebidiğini belirterek, sistemin, diğer ameliyatlara göre birçok avantajı bulunduğunu ifade etti.
Karaman, "Yöntemle hastanın vücudunda kesik, delik açılmıyor, kanama olmuyor. Hasta radyasyona maruz kalmıyor ve hastanede kalma süresi daha da kısalıyor. Aynı zamanda tedavinin tek ameliyatta tamamlanamadığı durumlarda tekrar uygulanabiliyor olması ve sonrasında gerektiğinde diğer alternatif tedavi yöntemlerine geçilmesine olanak sağlıyor" ifadelerini kullandı.
İhsan Karaman, Tanaş Kıryako'nun, hastalığın yayılmamış evrede olması ve ameliyat dahil tüm seçeneklere uygun olduğunu vurguladı.
Hasta, daha hafif ve az zarar veren bir yöntem istediğinden kendisine "Sesötesi Dalgaları" teknolojisini uyguladıklarını aktaran Karaman, şunları kaydetti:
"İki saat süren başarılı bir operasyon sonrasında hastamızın durumu gayet iyi. Hastamız birkaç gün ev istirahatinin ardından normal günlük aktivitesine dönebilecek durumda. PSA düzeyi ölçümleri için üç ay sonra gerekli kontrolleri yapılacak. Gerek yaş, gerekse genel durumlarından dolayı klasik açık ameliyatın uygulanmadığı kimselerde, daha önce radyoterapi almış veya açık ameliyat geçirmiş kimselerde 'kurtarma' tedavisi olarak da bu uygulama yapılabiliyor. HIFU teknolojisi prostat kanseri tedavisinde, kalın barsaktan (anüsten) giriş yapılarak önce prostat değerlendirilir, bilgisayar programı yardımıyla tahrip edilecek yerler belirlenir. Daha sonra cihaz, robotik programı ile belirlenen yerlere atış yaparak ısıyla tahrip eder. Bu tedavi prostatın hacmine bağlı olarak 1.5 ila 2.5 saat arasında bir zaman boyunca devam eder."
"Hasta sadece en çok iki gün sondalı kalır ve sonra taburcu olur"
Karaman, bu yöntemin anestezi altında yaş sınırı olmayan ve eşlik eden hastalıklar açısından spinal veya genel anestezi alabilecek her hastaya uygulanabildiğini aktararak, "Hasta sadece en çok iki gün sondalı kalır ve sonra taburcu olur. Birkaç gün sonra ise normal günlük aktivitelerine dönebilir. Evre T1-T2'de yani yayılmamış olan lokalize prostat kanserli hastalarda uygulanabilen yöntem, özellikle açık ameliyatın riskli olduğu hasta grubunda ve radyoterapi sonrası nüks durumunda başarıyla uygulanabiliyor" ifadelerini kullandı.
Bu yöntemle tedavi edilen Tanaş Kıryako ise şunları kaydetti:
"59 yaşındayım, 3 ayda bir rutin kan tahlillerimi yaptırırım. Son tahlillerde kanda PSA değeri yüksek çıktı. Sonuç bu olunca doktorum beni Haydarpaşa Numune Hastanesi'ne yönlendirdi. Burada kanser teşhisi için biyopsi yapıldı. Kanser olduğum anlaşılınca hiç üzülmedim. Hiçbir şikayetim, rahatsızlığım ve belirtim yoktu. Bazı yöntemler söylendi bana ve bunun içlerinden en uygunu olacağını düşünerek, tereddüt etmeden doktoruma güvendim. En güvenli ve sonrası açısından en rahatının HIFU yöntemi olduğunu öğrendim. Bu operasyon için hastaneye yattım ve yaklaşık iki saat süren bir ameliyat geçirdim. Herkese bu tedaviyi öneriyorum. Çekinmesinler, korkmasınlar. Kan yok, dikiş yok, kendimi son derece iyi hissediyorum. Ameliyat sonrasında ertesi gün 'Ben ameliyat oldum mu?' diye kendi kendime sordum."