Diş Teli Çeşitleri
Metal Diş Telleri
Günümüzde yaygın olarak kullanılan metal braketler, geçmişteki braketlere göre daha komforludur ve daha yüksek kaliteli paslanmaz çelik teller kullanılmaktadır. Bu teller diş, dişeti dokuları ile son derece uyumludur ve doku dostu materyallerdir.
Invisalign
Clear-Aligner, invisalign, orthoclear telsiz ortodonti teknolojisi sayesinde çapraşık dişler diş teli kullanılmadan görünmeyen şeffaf plaklar ile düzeltilebilmektedir.
Invisalign Nedir?
Ortodontik tedavi amacı ile dişlere takılan, çıkarılabilir, ağızda belirgin olarak gözükmeyen dünyada pek çok saygın klinikte denenmiş ve başarılı sonuçlar elde edilmiş yöntemdir.
Aşağıdaki şekilde görüldüğü gibi şeffaf olan materyal, diş telleri yerine kullanılarak şekilsel diş bozukluklarının giderilmesi amaçlanmaktadır.
Düzelticiler 3 boyutlu özel bilgisayarlı sistemler yardımıyla diş yapınıza birebir uygun olarak modellenir.
Invisalign Tedavi Süreci
Her bir düzeltici yaklaşık 2 hafta boyunca takılır. Bu süre içerisinde düzeltici sadece yemek yerken, bir şey içerken ya da diş fırçalarken çıkartılmalıdır. İki hafta sonrasında yeni bir düzeltici takılır, bu yeni düzeltici ile eskisi arasında dişleri daha düzgün hale getirici küçük farklılıklar bulunmaktadır. Her bir düzelticinin takılması dişlerin daha güzel gözükmesi için birer adımdır.
Tedavi süreci her 6 haftalık periyotlarla yapılan muayene sayesinde kontrol altına alınır.
Toplam tedavi süresi 9 ila 15 ay arasında değişmektedir.
Fiyatları çok değişkendir kimi klinikte fiyat aralığı 1000 ile 5000 lira arası iken kimi kliniklerde bu fiyat 4500$ ile başlayıp 7000$'a kadar çıkabiliyor.
Bu yüzden hem doktora hem kliniğe hemde maddi durum göz önüne alınmalıdır.
BEN INVISALIGN İLE TEDAVİ OLABİLİR MİYİM?
Invisalign’ın sizin ihtiyaçlarınızı ne kadar iyi karşılayabildiğini anlamak için tecrübeli Invisalign sertifikalı bir doktora başvurmanız çok önemlidir.
Çapraşık dişler basitçe çenenizde tüm dişlerinizin sığması için yeterli yer olmadığında görülür. Çapraşık dişler tedavi edilmediğinde, dişlerinizi temizlemek daha zor olduğundan dişeti hastalığı riski artar ve dişlerin normal fonksiyon görmesini engeller.
Aralık dişler çenenizde ekstra yer olduğunda görülür. Bunun sebebi küçük dişler, çene kemiğinin anormal büyümesi, genetik, eksik dişler ve/ya da dilin ileride konumlanması olabilir. Dişler eksik olduğunda bu problem, diğer dişlerin boşluğa doğru kayması nedeniyle de olabilir. Aralık dişler, gingivitis ve periodontitis gibi dişeti hastalıklarına neden olabilir, tedavi edilmediklerinde, diş kaybı gerçekleşebilir.
Çapraz kapanış üst ve alt çenenin her ikisi de doğru hizalanmadığında gerçekleşir. Bu durum genellikle üst dişlerin alt dişlerin iç tarafına doğru kapanmasına neden olur ve ağzın ön ve/ya da yan tarafında olur. Bu problem dişlerin aşınmasına, diş eti hastalığına ve kemik kaybına neden olur.
Şahsen kendi doktorum ile de konuştuğum bir durumdur çünkü bu tedavi yöntemi ile çene cerrahisi gerektiren bazı durumlar ameliyatsız çözülebilir.
Örtülü kapanış üst dişlerin alt dişleri örtmesiyle gerçekleşir. Tipik olarak, genetik, kötü ağız alışkanlıkları veya dişleri destekleyen kemiğin fazla gelişimi sonucunda oluşur. Bu problem dişeti problemlerine ya da iritasyona, ve/ya da alt dişlerin aşınmasına ve ağrılı çene ve eklem problemlerine neden olabilir.
Underbites:Yani alt ısırıklar oldukça garip bir adı var nedne bu adı koyduklarını tartışacak değiliz sanırım Alt dişlerin ön dişlerin önüne geçmesi sonucu oluşur, bu duruma genellikle üst çenenin az gelişmesi, alt çenenin fazla gelişmesi ya da iki durumun birlikteliği neden olur. Aynı zamanda üst çenede eksik bir diş olması durumunda da görülebilir. Bu problem diş aşınmasına neden olabilecek şekilde ön dişlerin ya da azı dişlerinin normal fonksiyon görmesini engelleyebilir. Ayrıca ağrılı çene ve eklem problemlerine de neden olabilir.
İçten takılan Diştelleri
Lingual ortodonti, braketlerin dişlerin ön yüzeyi yerine, arka yüzeyine yapıştırılması suretiyle onların tamamen görünmez olmasını sağlayan bir tekniktir.
Son yıllarda sıklıkla kullanılan tekniklerden biri de lingual ortodontidir. Geleneksel ortodontik tedaviden farklı olarak, braket ve tel sistemi dişlerin iç yüzeyinde konumlanır. Estetik olarak hastaya büyük avantaj sağlayan bu sistemde, gerekli durumlarda dişlerin dış yüzeylerine de yardımcı unsurlar yapıştırılabilmektedir. Bu yüzden, ortodontideki diğer sistemlere oranla (invisalign, porselen braketler) en görünmez ortodontik tedavi opsiyonunu hastalara sunmaktadır.
Lingual ortodontide laboratuar tekniklerine sıklıkla ihtiyaç duyulmaktadır. İndirekt yapıştırma olarak da bilinen bu yöntemde, braket pozisyonları hastalardan elde edilen alçı modeller üzerinde belirlenerek laboratuar kalıpları oluşturulur. Silikon bazlı bu kalıplar, tedavi sırasında oluşabilecek braket kayıplarının da hızlı bir şekilde yerine yerleştirilmesinde yararlı olur. Bununla birlikte, lingual ortodontik tedavide laboratuar işlemlerinin ağırlık taşıması, tedavi ücretlerinde artışa neden olmaktadır.
Lingual teknikte, braketlerin diş iç yüzeyinde seyretmesi bazı zorlukları beraberinde getirebilir. Ağzın küçük, dilin büyük, veya çapraşıklığın fazla olduğu bireylerde braketlerdeki çıkıntılarına alışmak, dıştan takılan tedaviye oranla daha uzun sürebilir.
Sonuç olarak, estetik kaygısı fazla olan bireylerde lingual teknikle yapılan ortodontik tedavi ile tatmin edici sonuçlar elde etmek mümkündür. Anacak her tedavide olduğu gibi doğru vaka seçiminin de tedavi başarısını arttıran en önemli faktörlerden biri olduğu unutulmamalıdır.
Seramik Diş Telleri
Seramikten yapılan bu braketler şeffafdır ve daha az görünürler. Bu özelliklerinden dolayı yetişkin hastalarda ya da gençlerde çok tercih edilmektedir. Daha az görünmelerine rağmen metal braketlere göre daha kırılgan olmalarından dolayı kullanırken daha dikkatli olmak gerekir.
Metal braketlere göre hijyene daha dikkat etmek gerekir. Şeffaf braketlerin metal braketlere göre ücreti daha fazladır.
Altın Diş Telleri
Doku dostu olup, anti-alerjiktir. Sökülmesi kolaydır. Maliyetleri yüksektir.
Damon Diş Telleri:
Telin braket içinde ileri-geri kaymasına izin veren bir sistemdir. Damon braketlerinde elastik ya da çelik bağlar kullanılmaz.