Fenerbahçe Kulübü'nün tüzük tadil tasarısının görüşülerek oya sunulacağı olağanüstü genel kurul toplantısında üyelere hitap eden kulüp başkanı Aziz Yıldırım, çok önemli bir çalışma yapıldığını söyledi. Aziz Yıldırım'ın yaptığı konuşmanın ardından hazırlanan yeni tüzüğün maddeleri tek tek okunarak üyelerin oylarına sunuldı.

Ülker Sports Arena'da gerçekleştirilen genel kurulun açılış konuşmasında üyelere hitap eden Aziz Yıldırım, ilk olarak Manisa'nın Soma ilçesinde meydana gelen maden faciasına değinerek, "Ülkemiz işçi ve emekçilerinin yaşamış olduğu büyük acıyı tüm kalbimle paylaşırken, şehit olan kardeşlerimize Allah'tan rahmet, ailelerine sabır diliyorum" dedi.

Dünyanın ve Türkiye'nin hızla geliştiğini, büyük Atatürk'ün gösterdiği hedef ile ilkeler doğrultusunda bu değişime ayak uydurmak zorunda olduklarının altını çizen başkan Yıldırım, şöyle konuştu:

"Köklü geçmişi bulunan kulübümüzü, hep birlikte spordünyamıza örnek olacak şekilde geleceğe taşımak zorundayız. Bu değişim aynı zamanda üyelerimize, gençlerimize ve sporcularımıza daha onurlu, kaliteli, güvenli ve huzurlu bir ortam yaratmanın da başlangıcı olacaktır. Bu amaçla, gerek Türk Medeni Kanunu ve Dernekler Kanunu'nda yapılan değişiklikler ile Avrupa Birliği uyum yasaları dikkate alınarak, kulübümüzün bugün geldiği noktada yönetimimizin 'bir milyon üye' projesinin de kurumsallaşmasına dönük olarak hazırlanmış olan demokratik, çağdaş tüzük tadil tasarısı görüşlerinize sunulmaktadır."

"Bugün tarihi bir gün"

Kongreye gelerek Fenerbahçe'nin geleceğine sahip çıktıklarını gösteren üyelere teşekkür eden Yıldırım, "Bugün tarihi bir gün. Bu tüzük, Fenerbahçe'nin geleceği ve anayasasıdır. Fenerbahçe'nin kişilerden, gruplardan ya da belirli zümrelerin tahakkümünden kurtulup, kendi kendini yönetmesi demektir. Bu tüzük demokrasi demektir, bağımsızlık demektir" ifadelerini kullandı.

Aziz Yıldırım, Fenerbahçe tarihinin en önemli kongresinin yapıldığına dikkati çekerek, "Mustafa Kemal Atatürk'ün İktisat Kongresi'nde söylediği üzere, ekonomik bağımsızlığı olmayan kişi ve kurumlar, hiçbir zaman tam bağımsız olamaz ve kendilerine ait kararları dahi alamazlar. Oysa ki, güçlü devletleri ve toplumları ayakta tutan yegane temel, güçlü dernekler, güçlü örgütler ve güçlü ekonomik yapılanmalardır. Bu nedenle, gücümüze güç katmak, Türkiye'ye güç katmak için bugün yapılan tüzük kongresi, tarihi bir kongredir" değerlendirmesinde bulundu.

Fenerbahçe Kulübü'nün genel kurul yapısı

Aziz Yıldırım, konuşmasında üyelere, kulübün kongre yapısıyla ilgili de ayrıntılı bilgi verdi.

Üyelerin olası şüpheler taşıdığı bazı konuların açığa kavuşması için, genel kurul yapısını tüm ayrıntılarıyla aktarmak istediğini vurgulayan Yıldırım, şunları söyledi:

"Kulübe bugüne kadar üye olanların toplam sayısı 18 bin 843 kişidir. Vefat ederek aramızdan ayrılan üye sayımız 2 bin 265 kişidir. Bugüne kadar ihraç edilen üye sayımız 262 kişidir. İstifa eden üye sayısı 39 kişidir. Geçici ihraçla cezalı kişi sayısı 6 kişidir. Kulüpte çalışan üye sayısı 140 kişidir ve kulübümüzde 900'e yakın personelimiz vardır. Kullanılmayan ve boş kalan numaraların sayısı 66'dır. Askı süresinin dolmasını bekleyen üye 12 kişidir. Aktif üye sayımız 16 bin 53 kişidir. Aktif üyelerimizin 13 bin 139'u 2014 yılı aidatlarını zamanında yatırıp, 2014 senesi içerisinde yapılacak tüm genel kurullara katılmaya hak kazanmıştır. Ayrıca, 760 üye aidatlarını geç yatırmışlardır. Toplam 13 bin 899 üyemiz aidat yatırmış olup, 2 bin 154 kişi henüz aidat yatırmamışlardır. Aktif üyelerimizin, 10 bin lira ödeyerek kulübe üye olanlarının sayısı bin 473 kişidir. Bu da oransal olarak yüzde 9'dur. Aktif üyelerimiz içinde, üye eş ve çocuğu statüsünden faydalanarak üye olanların sayısı 3 bin 313'tür. Aktif üyelerimiz içinde, sporcu kontenjanından faydalanarak üye olanlar 980 kişidir. Aktif üyelerimizin 718'i kontenjan üyesi olup, bunun da toplam üyelerimiz içindeki oranı yüzde 4,5'tir. Yine aktif üyelerimizin 2 bin 687'si bayandır. Bunun da oranı yüzde 16,7'dir. Aktif üyelerimizin 2 bin 525'i faal yüksek divan kurulu mensubudur. Bu üyelerimizin oranı da yüzde 15,7'dir. Aktif üyelerimizin, 11 bin 141'i İstanbul'da, 783'ü Ankara'da, 109'u İzmir'de, 122'si Ankara'da, 80'i Antalya'da olmak üzere, diğerleri ülkenin çeşitli noktalarına dağılmıştır."

"Fenerbahçe'nin güçlü olması, gücüne güç katılması lazım"

"Bugün bizler varız, yarın yokuz. Ama Fenerbahçe hep var olacaktır. Fenerbahçe'nin güçlü olması, gücüne güç katılması lazım" diyen Aziz Yıldırım, konuşmasını şöyle sonlandırdı:

"Bugünkü konjonktürde Fenerbahçe, bu tüzüğü yapabilecek çapta ve güçte birleşmiş vaziyettedir. Bu tüzüğün kabul edilmesi, Türk sporuna ve camiamıza çok önemli katkılar sağlayacaktır. Tüzüğün hazırlanmasında emeği geçenlere çok teşekkür ediyorum. Ben Aziz Yıldırım olarak, yönetim kurulundaki arkadaşlarımla birlikte bu tüzüğü huzurunuza getirmekten dolayı mutlu ve gururluyuz. Kongremizin Fenerbahçe camiamıza ve Türk sporuna hayırlı olmasını diliyorum."

OYLAMA BAŞLADI

Aziz Yıldırım'ın yaptığı konuşmanın ardından hazırlanan yeni tüzüğün maddeleri tek tek okunarak üyelerin oylarına sunuluyor.

Dev ekranlara yansıtılan her maddeyle ilgili yapılan oylama öncesinde, yazılı başvuruyla başkanlık divanına konuşma talebinde bulunan üyelere söz hakkı verildi. Yapılan oylama doğrultusunda, tüzük maddelerinin sadece yenilenmiş hali okunuyor.

Genel kurul divan başkanı Vefa Küçük, tüzük maddelerinin okunmasından önce yaptığı değerlendirmede, "Üyeleri üzerinde güneş batmayan tek spor kulübü inşallah Fenerbahçe olacaktır" dedi.

Kongrede söz alan üyelerin, tasarıda yapılmasını istedikleri değişiklik önerileri, önce kulüp yönetim kuruluna soruluyor. Yönetim kurulunun, hazırlanan tasarıyla ilgili değişiklik önerilerini kabul edip etmemesine göre de tüzük maddesi üyelerin oyuna sunuluyor.

Tüzüğün 34. maddesi öncesinde kısa bir ara verilirken, salonda yiyecek dağıtımı yapıldı.

6. maddeden "Kötü şöhret sahibi olanlar" ifadesi kaldırıldı

Kulübe üyelik şartlarını düzenleyen 6. maddedeki "Kötü şöhret sahibi olanlar" ifadesi, "Yasal bir düzenleme uyarınca derneklere üye olması yasaklanmış olanlar" şeklinde düzenlendi.

Fenerbahçe Kulübü'nün 2-3 Kasım 2014 tarihlerinde gerçekleştirilen olağanüstü genel kurul toplantısında, şike davası nedeniyle, kulüp başkanı Aziz Yıldırım ve yönetim kurulu üyeleri İlhan Ekşioğu ile Şekip Mosturoğlu için yapılan "kötü şöhret sahibi" olup olmadıkları yönündeki oylamada, 3 yöneticinin de bu şekilde bir şöhrete sahip olmadıkları oybirliğiyle kabul edilmişti.

Tüzüğün 6. maddesi eski ve yeni haliyle şöyle:

Eski hali

-------------

"Onsekiz yaşını bitirmiş, fiil ehliyetine sahip bulunan ve tüzükte öngörülen amaca katkıda bulunabilecek yetenek ve niteliklere sahip Fenerbahçelilik ruh ve sevgisiyle dolu olan her gerçek kişi kulübe üye olabilir.

Ancak,

a. Kötü şöhret sahibi olanlar,

b. Cezaları tecil edilmiş veya affa uğramış olsalar bile yüz kızartıcı suçtan dolayı hapis cezasıyla mahkum olanlar,

c. Yönetim kurulu kararıyla üyelikten çıkarılmış olanlar, kulüp üyeliğinden istifade ederek ayrılanlar ve disiplin kurulu tarafından haklarında kesin ihraç kararı verilmiş olanlar,

d. Türkiye'de oturma hakkına sahip olmayan yabancılar,

e. Niteliği ne olursa olsun kulübe borçlu olanlar

f. Yasalarda derneklere üye olmaları yasaklanmış olanlar

g. Türü, niteliği ve kapsamı yönünden, kulübün faaliyet alanına giren konularda faaliyet gösteren başka bir spor kulübüne üye olanlar,

Fenerbahçe Spor Kulübü'ne üye olamazlar."

Yeni hali

-------------

"Onsekiz yaşını bitirmiş, fiil ehliyetine sahip bulunan ve tüzükte öngörülen amaca katkıda bulunabilecek yetenek ve niteliklere sahip Fenerbahçelilik ruh ve sevgisiyle dolu olan her gerçek kişi kulübe üye veya temsilci üye olabilir.

Ancak,

a. Yasal bir düzenleme uyarınca derneklere üye olması yasaklanmış olanlar,

b. Erteleme, seçenek yaptırımlara çevirme veya hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı verilmeksizin basit veya nitelikli zimmet, irtikap, hırsızlık, rüşvet, sahtecilik, dolandırıcılık, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, istimal ve istihlak kaçakçılığı dışında kalan kaçakçılık, göçmen kaçakçılığı ve insan ticareti, resmi ihale ve alım satımlara fesat karıştırma, kara para aklama suçlarından dolayı hapis cezası ile mahkum olanlar,

c. Disiplin kurulunun önerisi doğrultusunda yönetim kurulu kararıyla üyelikten çıkarılmış olanlar ile kulüp üyeliğinden istifa ederek ayrılanlar.

d. Türkiye'de oturma hakkına sahip olmayan yabancılar,

e. Kulübe veya kulübün kurduğu ya da ortağı olduğu şirketlere ilam veya icra takibiyle kesinleşmiş bir borcunu ödememiş olanlar,

f. Türü, niteliği ve faaliyetlerinin kapsamı yönünden, kulübün faaliyet alanına giren konularda faaliyet gösteren rakip bir spor kulübüne veya başka bir spor kulübünün taraftar derneğine üye olanlar,

Fenerbahçe Spor Kulübü'ne üye olamazlar."