Şanlıurfa'da nesli tükenme tehlikesinde olan ve "dev kertenkele" olarak bilinen "çöl varanı" bulundu
Harran Üniversitesi Bilimsel Araştırma Komisyonu tarafından hayata geçirilen ve Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu'nca (TÜBİTAK) desteklenen "Sürüngen Türlerinin Tespiti" projesi kapsamında yapılan çalışmalar sırasında Suriye sınır hattında nesli tükenme tehlikesi bulunan ve "dev kertenkele" olarak bilinen "çöl varanı (varanus griseus)" görüldü.
Harran Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü öğretim görevlisi Doç. Dr. Zülfü Yıldız, AA muhabirine, 5 günlük arazi gözlemi sonunda "çöl varanı"nı Suriye sınırına yakın bir bölgede güneşlenirken gördüklerini söyledi.
Dev kertenkelenin çok ürkek ve zararsız olduğunu aktaran Yıldız, "Bizi görür görmez hayvan kaçtı ancak bazı tekniklerle onu yakaladık ve fotoğraflarını çektik. Pul, plak, desen, renk gibi özelliklerini alacağız ve daha sonra tekrar doğaya bırakacağız" dedi.
Yıldız, şunları kaydetti:
"Çöl varanı çok nadide ve özel türlerimizdendir. 1960 ile 2002 yılları arasında hiç görülmemişti, 2002'de köylüler tarafından öldürülen bir örnek elimize geçti. Geçen yıl hem Şanlıurfa'da hemde Şırnak'ta köylülerin öldürdüğü 2 örnek vardı. Çok az bulunan nesli tehlike altında bulunan bir hayvan. Nesli tehlike altında olduğu içinde koruma statüsünde. Ayrıca, görülmesi bulunması ve gözlenmesi güç bir hayvan."