Gazze'de faaliyet gösteren Türk Osmanlı Kültür Merkezi, çeşitli dallarda ücretsiz eğitim vererek Filistinlileri meslek sahibi yapıyor.

İsrail'in 2007 yılından bu yana uyguladığı ambargo ve Mısır'ın Refah Sınır Kapısı'nı kapalı tutması nedeniyle dış dünyayla irtibatı koparılan Gazze'de halk, mesleki eğitimle kendini geliştirmeye çalışıyor. İsrail'in 2009 yılında Gazze'ye gerçekleştirdiği "Dökme Kurşun" saldırısının ardından, İHH İnsani Yardım Vakfı'nın koordinasyonuyla "Eğitimli nesil için" sloganıyla açılan Türk Osmanlı Kültür Merkezi, dikiş nakış, bilgisayar, resim, İngilizce gibi çeşitli dallarda ücretsiz eğitim veriyor.

Açıklama yapan merkezin Müdürü Ömer Salih, "Gazze'de ücretsiz eğitim veren tek kurs olan Türk Osmanlı Kültür Merkezi, mesleki eğitim almak isteyenlere fırsat sunuyor. Ayrıca dikiş nakış gibi kabiliyetlerini geliştirmek isteyenlere, kabiliyetlerini eğitimle ilerletme imkanı sağılıyor" dedi.

Salih, "Kursta, bilgisayar eğitimi veriliyor, özel ya da devlet herhangi bir işte ihtiyaç duyulan çeşitli bilgisayar programları öğretiliyor. Üniversite mezunlarına, iş kurma ile ilgili dersler veriliyor. İngilizce, resim, Hüsn-ü Hat gibi derslerin yanında dini eğitimlerin verildiği kursta, ilgilenen hanımlar için de dikiş nakış branşları var. Ayrıca kişisel ve fikri gelişime katkı sağlayan etkinlikler yapılıyor" diye konuştu.

Dikiş kursuna katılan 42 yaşındaki Filistinli Menal Seyyid, "Kurs, kendi işimizi kurmamız için gerekli eğitimi veriyor ve bizi buna hazırlıyor. Dikiş eğitimiyle ailemin kıyafet ihtiyacını karşılıyorum. Çocuklarıma kıyafet satın almak yerine mümkün olduğunca kendim dikiyorum. Bu da ekonomik anlamda geçinmemize katkı sağlıyor. Ücretsiz eğitim aldığımız kursta, eğitim için gerekli malzemeler de veriliyor" ifadelerini kullandı.

Dikiş hocası Sabiha Habib, kursiyerlere kendi işlerini kurabilecek seviyede eğitim verdiklerini, iş kurmasalar dahi en azından kendilerine yetebilme imkanı sağladıklarını belirtti.

Kurstan mezun olan 10 kadının kendi terzi dükkanlarını açtığını dile getiren Habib, eğitim sırasında dikilen elbiselerin yetimlere hediye edildiğini kaydetti.