Hastalıklarla savaşan renkli yiyecekler
20 Mayıs 2014, Salı
Kırmızı: Karpuz koyu pembe renginin kaynağı karotenoid olan likopen açısından oldukça zengindir. Çeşitli araştırmalara göre kanında yüksek düzeyde likopen bulunan insanlara bazı kanserlerin görülme riski daha düşüktür.
Özellikle bu durum akciğer, mide ve prostat kanseri için kanıtlanmıştır. Ayrıca araştırmalar serviks ve göğüs kanseri için de gelecek vaadediyor. Likopen ayrıca iyice olgunlaşmış kavunda da bol miktarda bulunur.
Bu tür renkli gıdalar özellikle kadın sağlığının desteklenmesine yardım ediyor.
Renkli yiyecekler çocukların olduğu kadar yetişkinlerin de ilgisini çeker ve sağlık için oldukça faydalıdır. Bu sebzeler ve meyveler sizi kalp ve şeker, felç, bazı kanserler gibi hastalıktan olduğu gibi obeziteden de korur.
Limon kabuğu doğal bir antimikrobiyal (mikrop olmayan) özelliğe sahiptir. C vitamini vücudun demiri daha iyi emmesine yardım eder
Turuncu: Mango mükemmel bir C vitaminidir ve içerisinde bulunan bol miktardaki beta-karoten meyveye turuncu rengini verir.
Yeşil: Hardalımsı yeşillikler beta-karoten, lutein ve zeaxanthin ile doludur.
Bu yeşillikler 9 kat daha fazla K vitamini içerir. Bu vitamin kanın pıhtılaşması için gereklidir. Bazı araştırmalar, K vitaminin yaşlılarda kemikleri güçlü tutmaya yardımcı olduğunu gösterdi. Sadece 36 kalori olan bu acımsı yeşillikler zayıflamanıza da yardım eder.
Mavi: İçerisindeki polifenoller sayesinde yaban mersininin bilişsel ve motor fonksiyonlardaki azalmaları geri çevirmeye yardımcı olduğu belirlendi.