F
Fokalizör: Doğum haritasında gücü vurgulanmış ve stratejik olarak konumlanmış bir gezegen.
G
Gerçek Yıldız Zamanı (Apparent Sideral Time): Güneş yerine ve gözlenen ilkbahar noktasına ilişkin günlük hıza göre belirlenmiş zaman. Doğum haritası yıldız zamanına göre çıkarılır. Birim 1 yıldız günüdür.
Geri Gitme (Retrograde): Gezegenler ekliptikte hareket ettikleri için bunların hızları dünyadan bakıldığında ekliptiğin uzun tarafında ya da ucuna yakın tarafında olmalarına göre değişir. Dünya da böyle bir ekliptik yörüngede hareket ettiği için bazen bir başka gezegenden daha "hızlı" hareket eder gibi görünür. Bu durum o gezegenin geriye doğru gittiği izlenimini vermesine yol açar. Özellikle karmik astrolojide bu fenomen bir hayli önemlidir.
Geometrik Şekiller: Gök haritalarında üçgen kare vs. gibi geometrik şekiller görülür. Bunlara birbirleriyle fazla açı yapan güçler neden olur.
Gezegenler (Planets): Güneş sistemimizde dünyadan başka sekiz gezegen bulunur. Bunlar da Merkür Venüs Mars Jüpiter Satürn Uranüs Pluto’dur. Dünyamız da aynı sistemde bir gezegendir.
Gök Ekseni (Axis of Celestial Sphere): İki ucu sonsuza uzatılmış olarak düşünülen yer ekseni.
Gök Eşleği (Celestial Equator): Gök eksenine dünya merkezinde dik olan düzlemin gök kubbe ile ara kesiti.
Gökgünlüğü (Ephemeris): Her yıl çıkarılan Güneş Ay ve gezegenlerin gökyüzündeki durumlarını belirten tablo. Gökgünlüğünde ayrıca Enlem derecelerine göre evlere giren burçlar Güneş Ay tutulmaları ve astrolojiyle ilgili ayrıntılı bilgiler bulunur. Gök haritasını çıkarmak isteyen kimseye doğduğu yılın gökgünlüğü gereklidir.
Gökkubbe (Celestial Sphere): Yarı çapı sonsuza uzanmış yer merkezli küre. İç yüzü bizim için gökyüzü olarak kabul edilir.
Gök Kutbu (Celestial Pole): Gök ekseninin gök küresini deldiği iki noktadan her biri.
Gösterge Gezegeni (Significator): Doğum haritasındaki evlerin eylem alanlarını gösteren gezegendir.
Greenwich Meridyeni: Dünya saat ayarı Greenwich meridyenine göre yapılır. Greenwich’in bulunduğu boylam derecesi 0 olarak kabul edilir. Bunun doğusundaki boylamlarda Güneş daha erken doğar. Dolayısıyla saat daha ileridir. Greenwich’in batısında ise Güneş daha geç doğar ve dolayısıyla saat daha geridir.
Güçlü Gezegen (Exaltation): Bir doğum haritasında yönettiği burca giren Güneş Ay veya gezegenler çok güçlü sayılırlar. Bunlardan ‘Güçlü’ Etkili Gezegen’ olarak söz edilir.
Güçlü Konum (Exaltation): Bir gezegenin en güçlü olduğu burçtur. Bir doğum haritasında gezegenlerin çoğu güçlü konumdaysa o kişi yükselecek demektir.
Güçsüz Konum (Fall): Bir gezegen kendi yönettiği burcun karşıtı olan burçta yer alıyor ise güçsüz durumdadır. Örneğin Güneş Terazi burcunda güçsüz durumdadır.
Güçlülük (Dignity): Bir gezegenin çeşitli önemli astrolojik vurgular nedeniyle gücünün artması.
Güçsüzlük (Debility): Bir gezegenin çeşitli önemli astrolojik birimler nedeniyle gücünün azalması.
Güneş Haritası (Solar Chart): Doğum saati tam olarak bilinmediği zaman Güneş’in bulunduğu nokta yükselen burç kabul edilerek hazırlanan doğum haritası.
H
Hastalık Noktası (Part of Sickness): Yükselen burç + Mars - Satürn.
Hava (Air): Zodyak’ın üç burcu Hava grubuna girer. Bunlar da İkizler Terazi ve Kova’dır. Hava üçlüsünün kafa ve zekayla ilgisi vardır.
Helyosantrik (Heliocentric): Modern bilime göre Güneş'i gezegenler sisteminin merkezine koyan evren görünümü.
I
Ilım (Equinox): Güneş'in eşlekle tutulumun kesim noktalarından birine geldiği an.
Imum Coeli (IC - Zenit): Bir doğum haritasında gökyüzünün en yüksek kesitinin karşısına düşen noktadır.
Işıklar (Luminaries Lights): Doğum haritasında Güneş ve Ay’dan ‘Işıklar’ diye söz edilir. Doğum haritasının en önemli güçleri ışıklardır. Güneş kişiliği Ay da duyguları temsil eder.
İ
İkizler (Gemini): İkizler Zodyak’ın üçüncü burcudur. Güneş 21 Mayıs - 21 Haziran'da bu burçta kalır.
İlerletme (Progressions): Astrolojide doğumdan sonra 1 gün=1 yıl kabul edilerek hazırlanan harita. Geleceği yorumlamakta kullanılır.
J
Jeosantrik (Geocentric-Yer merkezli): Dünya'nın helyosantrik görünümünün karşıtı olan ve dünya üzerinde bulunan kişinin pozisyonunu kozmosun merkezi olarak kabul eden ve astrolojide en yaygın kullanılan bakış açısıdır.
K
Kare (Square): Doğum haritasında 90 derecelik açıya kare denilir. Bu daima sert etki yapar. Bazen böyle kare açı yapan gezegenlere bir üçüncüsü da sert etki yapabilir. Buna da T Karesi veya T cetveli denir.
Karma: Kişiliğin geçmiş yaşamlardan bu yaşama aktardığı iyi ve kötü alışkanlıkları ifade eden Hindu kökenli kelime.
Karşılıklı Etki (Mutual Reception): Doğum haritasında iki gezegen birbirlerinin burçlarına düşerlerse olumlu bir denge sağlanır. İki güç birbirlerine yararlı etki yapabilir.
Kepçe: Doğum haritasında dokuz güç üst tarafa toplanır ve teki aşağıda kalırsa bu şekle ‘Kepçe’ denilir. Kepçe insana başarı verebilir.
Kesit: Zodyak’ın burçlarını veya gökyüzü evlerini ayıran çizgilere kesit denilir.
Koç (Aries): Zodyak’ın birinci burcu olan Koç Güneşin 21 Mart - 20 Nisan devresinde bu burçta kalır.
Kova (Aquarius): Zodyak’ın onbirinci burcu olan Kova Güneşin 21 Ocak - 18 Şubat devresinde bu burçta kalır.
Köşeler (Angles): Birinci Dördüncü Yedinci ve Onuncu evler. Bu evlerdeki gezegenlerin etkisi çok güçlüdür.
Kuşak Etkisi: Bir burçta uzun yıllar kalan gezegenler kişilerden çok kuşakları etkilerler. Bu yüzden her kuşakta belirli ortak özellikler görülür.
Kümeleşme (Stellium): Üç veya daha fazla sayıda gezegenin bir burç veya evde toplanması.