Besin içeriği oldukça zengin olan balkabağı İbni Sina tarafından şifa veren besin olarak tanımlamış. Kalori değeri de oldukça düşük olan balkabağı tatlısından ziyade çorba, salata ve yemeklere ilave edilerek tüketilmeli.

İçeriğindeki vitamin ve minerallerin çeşitliliği ve miktarı nedeniyle doğal bir multivitamindir. Günlük A vitamini ihtiyacımızın %25’ini, Demirin %30’unu, C vitaminin %10’unu, E vitamininin %15’ini karşılıyor.

Potasyumdan zengindir, tansiyon hastalarında olumlu etkileri vardır.

Pektin ve beta karoteni aynı besinde tüketebildiğimiz ender besinlerdendir, dolayısıyla güçlü bir kalp dostudur, kalp damar sağlığını korur, kötü kolesterol seviyesini düşürür.

Triptofan içerir, sakinlik hissi verir, uyku problemlerini düzenler, depresyondan korur.

Cilt sağlığı için de faydalı olan balkabağı cildi güneşin zararlı etkilerine karşı korur, ciltte elastikiyeti sağlar ve kırışıklıklarla savaşır.

Balkabağı hem göz hem de beyin sağlığı için önemli bir besin, beta karoten içeriği oldukça yüksek olan balkabağı göz sağlığı için koruyucudur, A vitamini ve lutein içermesi nedeniyle katarakt için faydalıdır ayrıca antioksidan içeriğinin yüksek olmasıyla da alzheimer riskini azaltır.

Bağışıklık sistemini güçlendirir, hücre sağlığını korur, kanser savaşçısıdır.

Lif oranı yüksek bir besindir bağırsaklar için faydalıdır, toksik maddelerin atılmasını sağlar, barsak kanserine karşı korur, kolesterol seviyesini düşürür.

Balkabağı çekirdeği de magnezyumdan oldukça zengindir, ayrıca E vitamini içerir. Kas ve sinir sağlığı için etkili bir besindir ayrıca çekirdekleri aç karnına tüketildiğinde barsak kurtlarını temizler.