En büyük üreticisi Hindistan olan zencefil baharat olarak yaygın bir şekilde kullanılmasının yanı sıra Çin Tıbbı, Ayurveda, Yunani Tıp (İslam Tıbbı) gibi geleneksel tıp sistemlerinde değişik rahatsızlıkların tedavisi için kullanılmaya devam ediyor. Mide rahatsızlıklarından migrene, romatizmadan soğuk algınlığına kadar birçok hastalığa karşı kullanılan zencefil, Amerikan Gıda ve İlaç Kurumu’nun “genel olarak güvenilir” grubunda yer alıyor. Çin’de ise hem gıda hem ilaç olarak emniyetle kullanılabilecek 70 bitkisel ürün listesi içinde yer alıyor.
Doğal mucize

Yemeklerde baharat olarak kullanılan zencefil aynı zamanda çay olarak da tüketiliyor. Bulantı, deniz ve araç tutması, hamilelikteki bulantıları giderici ve kusmalara karşı, iştah açıcı, mide ağrılarına karşı, hazımsızlıkta, soğuk algınlığı, nezle, grip ve öksürüğe karşı, romatizma ağrılarında, baş ağrısı ve migrende, kalp çarpıntılarına karşı ve yüksek tansiyonda kullanılıyor. Bu kadar farklı etki ve kullanım alanlarına sahip olması, batılı araştırıcıların zencefile bir süre şüpheyle bakmasına sebep olduğu için üzerinde de bir çok araştırma yapıldı. Son 20-30 yıl içerisinde yapılan araştırmalar, bu kullanılışların önemli bir kısmını açıklayan sonuçlar verince ise bu şüpheler yok oldu.

Konu hakkında açıklama yapan Türk Fitoterapi (Bitkilerle Tedavi) Derneği Başkanı Prof. Dr. Ekrem Sezik “Çalışmalar, bu etkilerin yanında antioksidan, antienflamatuvar, antikanser gibi yeni etkileri de ortaya çıkarmıştır. Zencefilin bilimsel araştırmalar sonucu kabul edilen yararlı etkilerinden en önemlisi bulantı ve kusmaya karşı olanıdır. Bu yüzden deniz ve vasıta tutmasını, hamilelerdeki ve kemoterapi sırasındaki bulantı ve kusmayı önlemek için kullanılabileceği kabul edilmektedir. Bu amaçla hazırlanmış bitkisel ilaçları da piyasada bulunmaktadır” dedi.

Bilim, zencefili ilaç formlarında kullanıyor

Zencefilin romatizma ve osteoartrit ağrılarını giderici etkileri üzerindeki çalışmalarda da önemli sonuçlar elde edildi. Enflamasyon giderici ve spazm çözücü etkilerinin tespit edilmesi, bu kullanılışları destekleyen bulgulardır. Antioksidan etkisinin bulunması soğuk algınlığında veya vücut direncini artırma, hatta bazı hastalıklarda etkili olmasını açıklıyor.

Kullanım önerileri:

Prof. Dr. Ekrem Sezik “Yemeklerde ısının etkisi ile yararlı etkileri sağlayan maddelerin yapısı değişmekte veya bazı maddeler uçucu hale geçmektedir. Yemeklerde zencefili sadece lezzet için kullanın. Dilerseniz çayını yapabilir veya marketlerde bulunan poşet çayları alarak kullanabilirsiniz. Hamileler, safra taşı bulunanlar aşırı kullanmamalıdır” açıklamalarında bulundu.