Bu çatlaklar, özellikle yaz aylarında ve etek giymek isteyen bayanların en çok karşılaştığı hem görsel bir sorun hem de sağlık sorunu olarak kabul edilen bir durumdur.
Bacak çatlaklarının nedenleri

Bacaklarda oluşan çatlaklar, hızlı kilo alıp verme, ergenlik çağı gelişimi ve hızlı gelişim gibi nedenlerin bir sonucu olarak ortaya çıkabilirler.
Bacaktaki çatlakların oluşması derinin kuru olup aniden gerilip gevşemesi sonucunda meydana gelir. Bu çatlakların tanımı ise deride yırtılma olarak dile getirilir.
Bacak çatlaklarını ilerlemesi

İlk çatlak oluştuğu zaman çatlakların izlerinde oluşan renk pembedir. Tedavi edilmezse ileriki zamanlarda çatlaklarda ilerleme olur ve rengi mora döner çatlakların derinliği artar tedavisi git gide zorlaşabilir. Bacak çatlakları evrelerinde ara dönemler vardır ve bu dönemlerde renkler beyaza dönük olabilir fakat bacaklardaki çatlak oluşumları sadece renk ayrımına göre değil derinliğine ve çatlakların yoğunluğuna göre değişebilir.
Bacak çatlakları şimdiye kadar anlatılan durumlar ve nedenler dışında bir de hamilelik döneminde alınan ani kilolar, bazı hastalıklar ve kortizon ilaç kullanımı gibi nedenlerin bağ dokusunu tutan deriye zarar vermesi nedeniyle oluşur.
Bacak çatlakları kimlerde görülür?

Bacaktaki çatlak oluşumu kişinin kilosuna ya da yaşına bakmaz. Her kiloda veya her yaş grubunda çatlak görülebilir. Bacaklardaki çatlamanın en önemli sebebi diğer bölgelerdeki çatlamalar gibi cildin aşırı kuru olması ve kalıtımsal durumda önemlidir. Adrenalin hormonunun fazla salgılanması sonucu olumsuz etki yapar ve çatlak oluşur.
Bacak çatlakları oluştuğu anda müdahale sonradan müdahale etmekten daha az risk taşır. Çünkü pembe ile başlayan çatlaklarınızın yayılmasını hatta geçmesini sağlayabilirsiniz. Ancak tamamen beyaz dönmüş çatlağı geçirmek çok zaman ve sabır gerektirir. Erken tedavi etmek bu sebeple çok önemlidir.
Bacak çatlaklarının tedavisi

Ülkemizde ve dünyadaki bilinen en etkili yöntemi ise micro-peeling denilen bir yöntemdir. Bu yöntemli deri soyulur ve çatlak olan bölge temizlenir ve cilt kendini tazeler.
Bacaktaki çatlaklar için neler yapılabilir?

- Sigara içmemekle işe başlayabilirsiniz.
- Protein içeren gıdaları tüketmeye çalışın.
- Bol su tüketin cildiniz nemsiz kalmasın.
- Yosun kürleri uygulayın haftada bir kez.
- Banyoda haftada 1 veya 2 kez vücut peelingi yapın.
- Beslenmenize dikkat ederek diyetlerde uzmanlardan yardım alın. Aşırı kilo alıp vermeyin.
- Güneşten bacaklarınızı mutlaka koruyun.
- A, C ve E vitaminleri alın.
- Düzenli olarak bacaklarınıza masaj yapın ya da yaptırın.
- Bacaklarınızı sürekli esnetin düzenli egzersiz yapmaya özen gösterin.
- Buğday ve susam yağını her banyo sonrası uygulayın.