Düz bir karın
Eski güzellik anlayışı kadınların sarkık bir karna sahip olmalarını öngörürdü. Bu anlayış geçerliğini çoktan yitirmiştir. Günümüzde kadınlar genç ve çekici görünmek için düz bir karna sahip olmayı amaçlarlar.

Fazla yağların vücutta ilk toplandığı yer karın bölgesi ve kaba etlerdir. Vücut hatlarının düzgünlüğünü sağlamak için karın bölgesine ve kaba etlere hareketler yaptırılması yararlı olur. Kaba etlerde çok fazla yağ toplanmışsa, bir yandan zayıflamak için rejim uygulamak bir yandan da cimnastik hareketle» yapmak yararlı sonuç verir.


Karnı düzleştirmek için hangi hareketler yapılmalıdır?
Uzun süre oturmak ya da ayakta durmak, hareketsiz bir yaşam biçimi ve gebelik, karın bölgesindeki kaslar üzerinde olumsuz etkiler yapar. Düzgün bir karın bölgesinde, karın çeperinin kasları serttir; düz bir hat halinde iner ve üzerinde çok ince bir yağ tabakası bulunur. Bir kimse dik durup karın kaslarını içeriye çektiğinde, karın bölgesinde parmak uçla-rıyla tutulan derinin kalınlığı yaklaşık bir santimetre dolayında ise her şey yolunda demektir.

Karın kaslarını güçlendirmek amacıyla yapılan hareketler hem bu kasları, hem de karın bölgesini geliştirir, öte yandan bu hareketler tüm vücuda yararlı olduğu gibi cilt ve vücut sağlığı için de önemli yararlar sağlar. Karın kaslarına gösterilen bakım, belkemiği ve bazı organlar üzerinde de olumlu etkiler yapar. Karın bölgesindeki kaslar güçlenince kötü duruştan, sırt ağrısından, hazımsızlıktan, peklikten ve cinsel sorunlardan kaynaklanan kimi rahatsızlıklar da azalır. Eğer sırt ağrısı çekiliyorsa, hareketlere başlamadan önce bir doktora danışmak doğru olur.

Doğumdan sonra cimnastik hareketleri yapmak yararlı mıdır?

Karınla ilgili hareketler, doğumdan önceki vücut hatlarının yeniden kazanılması bakımından son derece yararlıdır. Bunun yanı sıra, kaba etlerdeki kasların güçlendirilmesine yönelik hareketler de bir hayli yarar sağlar. Çünkü bu alıştırmalar hem kalçalardaki sarkmayı önler, hem de leğen bölgesindeki kasları geliştirir.

Karın güçlendirme hareketleri

Her gün bu hareketlerden bir ya da ikisinin yapılması gerekir.

1-Düz bir iskemleye, vücudun alt tarafı İyice geriye çekilerek rahatça oturulur. Baş yukarda, omuzlar gevşek ve kollat yanlardadır. Sırt iskemleye yaslanır, soluk tutulmaz; üçe kadar sayana dek katın içeri çekilir ve gevşenir. Bu hareket 5-10 kez yinelenir.

2-Sırtüstü uzanılır. Başın altına yastık konabilir. Dizler kırılır, ayaklar döşemeye basar. Baş ve omuzlar yerden kaldırılır ve dizkapaklarına değdirilir. Hareket 5-10 kez yinelenir. Soluk alıp verme sürdürülür.

3- Sırtüstü uzanılır, ayak yere basar. Öbür bacak, yere değdirilmeden 10 kez kaldırılır ve indirilir. Aynı hareket öbür bacakla da yinelenir.

4- Bacaklar iskemleye dönük biçimde sırtüstü uzanılır. Sırt yere yaslanır, her iki ” bacak birden bükülür, yukarı kaldırılarak gerilir. Sonra bacaklar dinlenmek için iskemlenin kenarına dayanır. Hareket sırasında soluk alıp verme sürdürülür. Hareket 5-10 kez yinelenir.