Uykuda Beyin Faaliyetleri?
Uyurken beynimiz içinde olan faaliyetleri inceleyen bir cihaz bağladığımız yayılan dalgaların frekanslarını öğrenmemiz mümkün olacaktır. Yapılan araştırmalar da hareketsiz bir insanın bir saniyede 10 adet sinyal gönderdiği bilimsel deneyler sonrasında ortaya çıkmıştır. Normal bir insanda ise uyku dışında hareketli halde bir saniyede yaklaşık 20 yani iki katı şekilde sinyaller gönderdiği yine aynı deneyler sonucunda ortaya çıkmıştır.
Uyku da bu durumlar oldukça farklıdır. Salınımı oldukça az sinyaller gönderen beyin saniyede 3-7 sinyal göndermekte ve bu sinyaller uyku daha da derinleştikçe azalmaya ve yavaşlamaya devam etmektedir. İnsanın uykusu artık en derin noktaya geldiğinde bu sinyaller durma noktasına gelmektedir. Bu durumlar da uyuyan kişilerin uyandırılması ani sinyal artışına neden olmaktadır.
Fakat uykunun bazı bölümlerinde ise bu sinyaller hareketli bir haldeyken gönderildiği kadar artabilir. Artan bu sinyaller uykunun REM adı verilen rüya görüldüği anlarda ortaya çıkabilir. Bu safha uyku halinde 4-5 kez görünebilir. Görülen bu safha daha fazla artış gösterebilir. Bu durumlarda ise kişi uyku anında bile yorulabilir.
Bu REM dönemin de kişi rüyaların büyük bir kısmını görmektedir. Rüyalarını gördükleri bu anlarda kişi uyandırılırsa olaylar çok taze bir şekilde görülebilir. Olayların bu andan itibaren farklı bir hal alması mümkün değildir. Tam bir uyku için REM safhasının kesinlikle görünmesi gerekmektedir. Eğer bu safha tamamlanmazsa uykusuzluk durumu baş gösterebilir.