Günlük almanız gereken kalori vücut analiz sonuçlarınıza, cinsiyetinize, yaşınıza, yaşam tarzınıza, varsa hastalıklarınıza ve kullandığınız ilaçlara göre değişir. Eğer kilo kaybı gerekiyorsa bu kalori miktarı üzerinde değişiklik yapılır.
25-30 yaşlarında spor yapan genç birisi ile 60 yaşlarında hareketsiz yaşamı olan bir kişinin alması gereken kalori ve besin öğeleri arasında illaki fark vardır.
Yaş haricinde kişinin ara öğün sıklığı, yemek yeme hızı ve yemek yeme şekli bile alacağı kaloriyi etkiliyor. Yediğiniz her lokmayı ne kadar uzun süre çiğnerseniz sindirim enzimlerin salınım miktarını artırıyorsunuz.
Ortalama olarak bir erkek günde 2300kcal, bayanlar ise 1800kcal. almalıdır. Ama bu verilen rakam kişiye göre daha yüksek veya daha düşük de olabilir.
Aldığınız kalori miktarının gün içine dağılımı ve süresi de önemlidir. Örneğin kahvaltı günün en önemli öğünüdür, güçlü bir kahvaltı sizi gün boyu daha enerjik, daha tok tutar ve konsantrasyon problemleri yaşamanızı engeller. Eğer gün boyu düzensiz beslenip akşam öğününüzü de geç bir saatte ağır yemeklerle geçiriyorsanız hem kilo artışı hem de sağlık sorunları kaçınılmazdır.
Yaşamsal fonksiyonlarımızı sürdürmemiz ve sağlıklı olmamız için beslenmeye, günlük belirli ölçüde kalori almaya ihtiyacımız var. Bu aldığımız kalori miktarının %20’ye yakın bir miktarı beyin metabolizması için harcanmaktadır. Geri kalan kısım ise bazal metabolizma hızımızı oluşturur.
Çevresel faktörler de aldığımız kalori miktarını değiştirir. Örneğin soğuk iklimlerde veya kış mevsiminde vücut ısısını artırmak için daha fazla enerjiye ihtiyaç duyar, sıcak iklimlerde veya yazın enerji ihtiyacı azalır.
Bu nedenle günlük alınması gereken kalori miktarını belirlemek için en başta vücut analiz sonuçlarınız ve diğer bulgularınız gereklidir.