Bitter çikolatanın arterleri rahatlattığı ve bazı biyokimyasal etkilerle aterosklerozu önlemeye yardımcı olduğu biliniyor. FASEB dergisinin Mart 2014 sayısında yayımlanan bir çalışmaya göre, flavanollerle zenginleştirilmiş bitter çikolatanın damarlardaki olumlu etkilerinin ise beklenenden daha az olduğu saptandı.
İSTANBUL - FASEB dergisinin Mart 2014 tarihli sayısında yayımlanan randomize, çift-kör çalışmada, bitter çikolata tüketmenin akut dönemde ve haftalar içinde endovasküler fonksiyonu iyileştirdiği, aynı zamanda lökosit aktivasyonu ve inflamasyonun biyokimyasal belirteçlerini olumlu yönde etkilediği saptandı. Çalışma, normal ve flavanoller ile zenginleştirilmiş içerikli bitter çikolata tüketiminin etkilerini kilo fazlası olan veya hafif obez, orta yaşlı erkek denekler üzerinde karşılaştırdı.
Medimagazin'in'de yer alan habere göre, çalışmanın yazarlarından Hollanda’nın Wageningen Üniversitesi Beslenme ve Gıda EnstitüsündenDr. Diederik Esser’in açıklamalarına göre, bitter çikolata tüketimini takiben lökosit hücre sayısında, plazma sitokinlerinde ve lökosit adherens belirteçlerinde oluşan değişiklikler ile hücresel yapışıklıklar azalıyor ve daha az aterojenik bir durum oluşuyor. Dr. Eser, bitter çikolataya eklenen flavanollerin bu etkileri arttırmadığını, ancak çikolatanın tadını etkilediğini belirtiyor.
Yararlı vasküler değişikliklerin ve klinik sonuçların flavanol ve polifenolden zengin çikolata, kırmızı şarap, tarçın ve çay gibi gıdaların tüketilmesiyle daha da iyileştiği gözlemsel ve girişimsel çalışmalarla gösterilmişti. Çikolatanın kendisi ise kan basıncının ve serebral perfüzyonun düzelmesi, inme, kalp yetmezliği ve diğer kardiyovasküler olayların azalması ile ilişkili bulunmuştu.