ABD’li bilim adamları, ışığa duyarlı kimyasal maddeler enjekte ederek kör farelerin yeniden görmesini sağladı.

Nöron dergisinde çıkan rapora göre, tavuk karası ve makula dejenerasyonu gibi körlüğün en fazla görülen türlerine karşı yeni bir umut ışığı doğdu. Berkeley California Üniversitesi Moleküler ve Hücre Biyolojisi Bölümü Nörobiyologu ve projenin baş araştırmacısı Prof. Richard Kramer, AAQ adındaki kimyasal maddenin, retina çevresindeki hücreleri tekrar ışığa duyarlı hale getirdiğini ve vücuda enjekte edildiği için mikroçip implantasyonu veya kök hücre nakli gibi ameliyat yöntemleri gerektirmediğini bildirdi.

Kramer, körlüğe karşı bulunan yeni tedavi yöntemi sayesinde, hastanın maddeyi istediği dozda alabileceğini, diğer ilaçlarla birlikte kullanabileceğini, sonuçları beğenmediği takdirde kullanmayı kesebileceğini, kısacası körlüğe karşı yeni bir dönemin başlayabileceğini söyledi.

Bir çipin ameliyatla hastaya nakledilmesinden sonra çalışmaması halinde geri dönüşün olamayacağını hatırlatan Kramer, geliştirdikleri kimyasallar sayesinde bu durumun değiştirilebileceğini belirtti.

Uzmanlar, verilen kimyasalların fareleri ne derece tedavi ettiği konusunda kesin verilere sahip olmadıklarını, ama farelerin gözbebeklerinde ışığa karşı tepki oluştuğunu tespit ettiklerini açıkladı.

Washinghton Üniversitesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı olan ve proje ekibinde yer alan Dr. Russell Van Gelder, genetik mutasyonlu kör farelerin gözlerinin bu deney sırasında açıldığını ve bunun göz tedavisinde önemli bir gelişme olduğunu kaydetti.

Bu maddenin güvenli olup olmadığı ve insanlarda kullanılıp kullanılamayacağı konularında araştırmaların sürdüğünü belirten Dr. Van Gelder, maddenin retinadaki duyarlılığı geri getirdiğini kanıtladıklarını ve geliştirilme çalışmalarının devam edeceğini sözlerine ekledi.