DONANIM SORUNLARI ve ÇÖZÜMLERİ
1-Sorun: Pc hoparlörlerinden kesik aralıklarla kalın bir beep sesi geliyorsa .
1-Çözüm: RAM bellek takılı değildir.RAM belleklerde bozukluk olabilir.RAM bellek yuvaya oturmamıştır. RAM belleklerin yerine oturup oturmadığını kontrol edilip yerine oturmuşsa başka bir bellek ile değiştirmek sorunu çözecektir.
2-Sorun: 8 kez kısa beep sesi geliyor.1 uzun 2 kısa beep sesi geliyor . 5 kısa beep sesi geliyor
2-Çözüm: Bu hataların 3'ü de grafik kartı ile ilgilidir . Ana kartla grafik kartı arasında bir uyuşmazlık olabilir .Bu uyuşmazlık genelde video RAM den kaynaklanır. Başka bir grafik kartı deneyin.
3-Sorun : 6 kez kısa beep sesi geliyor.
3-Çözüm: Klavye işlemcisinde problem olabilir. Başka bir klavye deneyin.
4-Sorun : Parity error (at hex ...........) System halted mesajı veriyor, (hex;hataya yol açan bellek biriminin 16'lı (hexadecimal)adresidir).
4-Çözüm: Bellek okuma hatası olabilir.Üzerinde parity(eşlik biti)olmayan bir RAM modül kullanıyor olabilirsiniz bu durumda ,CMOS SETUP 'ta memory parity error check seçeneği açık (enable)olabilir.Bu seçeneği kapalı (disable)duruma getirerek ;yada üzerinde party olan RAM modülleri kullanın.
5-Sorun : İki sabit disk bağlı ,system beklemeye başlıyor ve ardından C: drive error yada D: drive error hata mesajı veriyor.
5-Çözüm: Büyük olasılıkla sabit disk durum jumperlarında bir yanlışlık vardır.Ya da diskler arasında bir uyum problemi vardır. Bu uyum problemini gidermenin yolu çoğunlukla disk sıralamasını değiştirmekle çözülür. Eğer yine çözülmüyorsa ,bu iki disk arasında bir problem var demektir.
6-Sorun: Bilgisayar hiç komuta cevap vermiyor.
6-Çözüm : Sabit diske gelen güç kablosu ters takılmıştır.Yada sabit diski besleyen güç kablosunda kısa devre vardır. Kabloları gözden geçirin. Sabit diski tutan vidalar uzun gelip sabit disk üzerindeki kartı kısa devre etmektedir.Vidaları gözden geçirin. Sabit disk bozuk olabilir.
7-Sorun: Hiçbir şekilde iki disk bağlanamıyor.
7-Çözüm: İki disk arasında giderilemez bir uyumsuzluk olabilir.kontrol kartlarından gelen kabloda problem olabilir .Ya da kontrol kartı ikinci diski desteklemiyordur.başka bir kablo ve kontrol kartı deneyin.
8-Sorun : Missing operation system hatası veriyor.
8-Çözüm:Sabit disk parametreleri CMOS setup 'a yanlış girilmiştir. Eklerden yararlanarak düzeltin.Yada bu sabit disk başka bir bilgisayarda farklı CMOS değerleriyle formatlanmıştır. A:sürücüsünden açıp sabit diske sistem transferi yapın.
9-Sorun : No fixed disks present . Hatası veriyor.
9- Çözüm : FDISK komutu kullanıldı.Sistem sabit diski tanımıyor.CMOS setup ve kablo bağlantılarını gözden geçirin.
10-Sorun: Bilgisayarınız sorunsuz açıyor ancak DOS yükleme anında birden resetleniyor.
10-Çözüm: Anakart üzerinde mikro işlemciye ait jumper ayarlarında eksiklik olabilir. Örneğin 3v luk bir mikro işlemciyi 5v ile besliyor olabilirsiniz. Bu jumper ayarlarını anakart kullanıcı kılavuzundan düzeltin.
11-Sorun: CMOS setup ayarlarını yaptıktan sonra saklayıp bilgisayar yeniden açıldığında ayarların sıfırlanmış olması.
11-Çözüm: Anakart üzerinde CMOS pilinde sorun vardır. Pil bozulmuş yada CMOS devresinde bir problem vardır.Öncelikle pili değiştirmeyi deneyin.Birçok anakart üzerinde CMOS u sıfırlamak için bir jumper vardır.Bu jumper yanlış konumda olabilir.Anakart durumunu gözden geçirin.
12-Sorun: Ön paneldeki ışıklar yanıyor sabit diskin motoru çalışıyor güç kaynağı motoru çalışıyor bunlara rağmen ekran karanlık.
12-Çözüm: Güç kaynağından anakarta voltaj gelmiyor olabilir.bağlantı uçlarını çıkararak voltaj değerlerini ölçün. Voltaj değeri normal ise ;
I/O kartı, anakartla uyumlu olmayabilir. Mikro işlemci ayarları yanlış yapılmış olabilir. Anakartı gözden geçirin bozuk olabili
13-Sorun: Güç kaynağından çok ince bir ''zzz'' sesi geliyor. Fan bir an dönüp duruyor.
13-Çözüm: Anakartın, kasaya oturduğu noktada bir kısa devre vardır. Sabit disk ve disket sürücüye giden kablolardan biri kasa içinde sıkışmış olabilir.
14-Sorun: Sistemde kısa devre var .
14-Çözüm:
· Anakarta gelen besleme kablolarını çıkarın.
· Sabit disk ve disket kablolarını çıkarın.
· Sabit disk ve disket sürücüye I/O kartından gelen bilgi kablolarını çıkarın.
· I/O kartını çıkarın.
· Grafik kartını çıkarın.
Bu adımları her denedi ginizde bilgisayarı yeniden açın.sorunun çözüldüğü adımda durun.
15-Sorun: Sabit diskten rahatsız edici bir ses geliyor.
15-Çözüm: Güç kaynağından gelen power kablosunu değiştirin. I/O kartından gelen bilgi kablosunu çıkarın. Sabit dikin motoru ile ilgili sorunu olabilir.
16-Sorun: Disket sürücünün ışığı devamlı yanıyor.
16-Çözüm: Disket sürücü bilgi kablosu ters takılmış olabilir. Kabloyu gözden geçirin.Bilgi kablosunun kıvırcık ucu her zaman A sürücüsüne takılmalıdır.
17-Sorun: Disket sürücü disketi okumuyor yada hatalı okuyor.
17-Çözüm: Disket sürücü CMOS setup'dan yanlış tanımlanmış olabilir. Örneğin 1.44yerine 720 tanımlanmış olabilir. Disket sürücünün kablosu arızalı olabilir. I/O kartının disket sürücü arabirimi bozuk olabilir.kontrol edin. Disket bozuk yada formatsız olabilir.başka bir disket deneyin.
18-Sorun: Bilgisayar çok ağır çalışıyor.
18-Çözüm: Bilgisayarınızın kaç mhz de çalıştığını Landmark Test Speed Version 2.0 proğramı yardımıyla test edin. TURBO anahtarını ve kablosunu gözden geçirin. Mikroişlemci hızı anakartın saat hızına uygun olmayabilir anakartın kullanma kılavuzunu gözden geçirin.
19-Sorun: Bilgisayar ''C:\>''durumunda iken çakılıyor (kilitleniyor). Numlock tuşu,numlock ışığının durumunu değiştirmiyor.
19-Çözüm: Böyle durumlarda genellikle bilgisayarın resetlenmesi gerekir. Sorun CMOS ayarında olabilir.CMOS setup'a girerek Load Bios Defaults seçeneğini işletin. Bu seçenek yapılmış tüm tanımları geri alır. Buna sabit disk ve disket sürücü değerleri dahil değildir.
Bu sorun sabit disk üzerinde bed(bozuk)sektöre de neden olabilir.CHKDSK komutunu kullanarak disketteki bozukluğu görüntüleyin.
20-Sorun: Bilgisayarınız az bellek sayıyor.
20-Çözüm: Bu genellikle bir sorun değildir. Gölge ram kullanımından kaynaklanmaktadır.Gölge ram kullanımı,genişletilmiş belleğin bir kısmının BIOS RAM ve Video BIOS 'tan gelen veriler için ayrılmasıdır.Bu nedenle gölge RAM ;bir RAM kaybına neden olmaktadır.
Bazı CMOS setup'lar gölge RAM seçeneğini kapatmaya izin vermektedir.
Windows Sorunları
Nereden çıktı şimdi bu tamirat işi demeyin. Dünyada ki insanların %38 i uyumakta, %20 si bilgisayar başında uğraşmakta ve %3 ü gibi bir kısmı ise eminim şu anda Windows işletim sistemini yeniden kurmaktadır. Aslında yalan söylemeyeyim. Ben bilgisayarı ayda bir mutlaka yeniden kurarım. Oyun oynamayı sevdiğim zamanlarda bu haftada bir bile olmaktaydı. O zaman maymun iştahlıydık. Bir sürü dosya sisteme girer sonrada giderken diğer programın ihtiyaç duyduğu dosyalar ile beraber giderdi. Bu yüzden çoğu program başımıza bela olurdu. En fazla işletim sistemimi formatlamama rekoru sanırım 2 aydı. Linux ve Windows bir arada, ben gezmeye gittiğim yerden gelene kadar beklemişti. Döner dönmez ilk işim Windows u yeniden kurmak oldu ). Kimi zaman maillerimi, kimi zaman sık kullanılanlarımı, bazen önemli çalışmalarımı, bazen de bilgisayarıma kurduğum programlarımı kaybettim. Programlarım hariç diğerlerini bulmam imkansız gibi bir şey. Az unformat ile uğraşmadık ). Aslında düzenli bir sistemde çalışsaydım bunların hiç biri olmayacaktı. Sizler için hazırladığım bir çok bölümde beraberinde kayboldu. Düşündüm de, Windows u tamir etmek bazen daha az masraflı olmakta. Zaten o kadar vakit boşa gitmekte ne yazı ki . Peki windows neden bozulur? Neden açılmaz ki bu sistem?. Ya dosyalarım bazen nereye gider?. Nedir bilgisayarda bu kadar yer kaplayanlar ve neden bu kadar yavaşladık?
Windows Sorunlarına Nedenler?
Windows havadan nem kapan e hastalanan bir işletim sistemi. Bu yazıyı okuyanlar Windows a hakaret ettiği düşünmesinler. Aksine bu kadar gelişmiş bir işletim sisteminin beraberinde getireceği hassaslığı övüyorum. Genelde Windows un yüklenmiş olan programlar ile uyuşmazlığı göze batar. Donanım sorunları ikinci planda yer alır. Şöyle bir sorunun sebeplerini ana başlıklar altına alırsak;
1 - Kurulu olan programların çakışması.
2 - Sistemden kaldırılan programların götürdükleri.
3 - Açılışta yüklenen programların Windows u yavaşlatması.
4 - Disk üzerindeki dosyaların dağınıklığı.
5 - Sistem içerisindeki gereksiz dosyaların oluşturduğu yoğunluk.
6 - Diski 1 den fazla kısma ayırarak kullanma.
7 - Sistem içerisindeki bozuk veriler, disk sağlık sorunları.
8 - Bilgisayarda ki donanımların uyuşmazlığı.
9 - Farklı dillerdeki programların bir araya gelmesinden oluşan dil kaosu.
10 - Günü geçmiş programlar.
11 - Virüs.
12 - Ağ ayarları yüzünden açılışta çıkan hata mesajları.
Şu anda aklıma gelen belli başlı yeniden kurma sebepleri bunlar. Eminim Windows u yeniden kurmak için bunlardan birkaçını yaşıyor olmalısınız.