BALKAN SAVAŞLARI (1912 - 1913)
1908 yılında İngiliz Kralı Edward ile Rus Çarı Nikolay arasında Reval'de (Tallin) yapılan görüşmeler, Rusya'nın Osmanlı'ya karşı serbest hareket etmesine yol açmıştı. Trablusgarp Savaşı'nın başlamasından yararlanan Rusya harekete geçme zamanının geldiğini anlamıştı
Pan - Slavist bir yaklaşımla Balkan devletlerini kendi kontrolüne almaya çalışan Rusya, 1912'de Sırbistan ve Bulgaristan'ı Osmanlı Devleti'ne karşı ittifaka zorlamıştır. Çok geçmeden bu ittifaka Karadağ ve Yunanistan da katılmıştır. Yakın bir tarihe kadar Osmanlı hâkimiyetinde bulunan bu ulusların amacı topraklarını genişletmektir. Rusya'nın hedefi ise Balkan Slavlarını kullanarak Akdeniz'e açılmaktır.
Dört Balkan devletinden önce Karadağ'ın Osmanlılara saldırmasıyla Birinci Balkan Savaşı başlamıştır (8 Ekim 1912). Bu devletlerle ve onlara siyasi destek veren Rusya'yla mücadele etmek zorunda kalan Osmanlı Devleti'ndeki yönetim çalkantıları yenilginin hazırlayıcısı olmuştur. Bulgarlar Çatalca önlerine kadar ilerlemişler, Yunanlılar Selanik, Girit ve On iki Ada hariç tüm Ege Adaları'nı işgal etmişlerdir. Osmanlı Devleti'nin içinde bulunduğu bu güç durumdan yararlanan Arnavutlar ise bağımsızlıklarını ilan etmişlerdir. Sonuçta Batılı devletlerin arabulucuğu ile savaşa son verilmiştir.