İHTİLAL

Bir devletin mevcut rejimini değiştirmek amacıyla halk ayaklanması şeklinde birden patlak veren, kanlı bir şekilde süren toplumsal hareketlere ihtilal denmektedir. İhtilallerin temel sebebi halk arasındaki eşitsizliklerdir. Halk arasındaki siyasal, sosyal ve ekonomik farklılıklar ihtilali kaçınılmaz kılmaktadır. Halk tarafından başlatılan ihtilallerde belli bir öndere rastlanmamaktadır. İhtilalleri bir inkılap izlemelidir. Yani ihtilallerle inkılaplar bütünleşmelidir.

İhtilal ifadesi çoğu zaman hükümet darbesi ile karıştırılmıştır. Hükümet darbesi, iktidar dışında kalan yani yürütme gücüne sahip olmayan bir grubun zorla iktidarı ele geçirmesidir. Osmanlı Dev-leti'nin son yıllarında İtttihat ve Terakki Partisi ileri gelenlerinin iktidardaki Halaskar Zabıtan grubuna karşı düzenledikleri Bab-ı Ali Baskını bir hükümet darbesidir.

1789 yılında Fransa'da meydana gelen olaylar ihtilalin tam karşılığıdır. Çünkü Fransa'daki yeni güçlenen burjuva sınıfı halkın da desteği ile monar-jik yönetimi yıkılarak halk egemenliğini gerçekleştirmiştir.