Her annenin doğumhanedeki tecrübesi farklı olur. Bazıkadınlar anestezi altında, sezaryenle doğum yaparken bazıları tüm süreciyaşamak isterler. Eğer bebeği doğal yöntemle doğuruyorsanız doğumukolaylaştırmak için bazı ipuçları vardır.
Eğer doğum sırasında rahatsızlık hissediyorsanız,doktorunuzdan veya ebeden pozisyonunuzu değiştirmesini isteyin. Geleneksel yatarhalde doğum pozisyonundansa ayakta durun. Fiziksel destek için eşinizden veyadoğum koçunuzdan yardım alın ve yer çekiminin size yardımcı olmasını sağlayın.Ayakta durmak rahim ağzını genişletmeye yardımcı olur.
Oturmak da doğumu kolaylaştırabilecek bir pozisyondur. Birdizi rahatlatın ve diğerini bükün. Biraz arkaya doğru yaslanın. Oturmakdiyaframa binen basıncın azalmasını sağlar. Profesyonel kişilerden pozisyonunuzkonusunda size uygun tavsiyeler almaktan kaçınmayın.
Bebek dışarı çıkmaya başladıysa ancak biraz yardıma ihtiyaçduyuyorsa özel ekipmanla doğum kolaylaştırılabilir. Forseps bunlardan biridir.Bebeğin başını narince döndürerek doğum kanalında yol almasını sağlar. Vakumlucihazlar da bebeğin kanaldan çıkmasına yardımcı olabilir. Bu araçlara farklısebeplerle başvurulabilir. 9 aylık hamilelik ve saatler süren doğum sonrasındayorgun olabilirsiniz ve biraz yardıma ihtiyacınız olabilir. Ayrıca doktorbebeğin yeterince oksijen almadığından veya doğru pozisyonda olmadığındanendişe ediyor olabilir.
Bebek kıyafetleri almak ve odasını düzenlemek heyecanıyladoğuma hazırlanmayı unutmayın. Uygun kitapları ve dergileri okuyarak sizi neyinbeklediğinden haberdar olun. Doktorunuzdan veya ebeden size süreci anlatmasınıisteyin. Doğuma hazırlık derslerine katılabilir ve videolar izleyebilirsiniz.Bir doğum planı yapmanız sizi olası çeşitli senaryolarda nasıl davranmanızgerektiği konusunda hazırlayacaktır. Bu planı doğum için hastaneye götüreceğiniz çantada bulundurun.