- Düşmez kalkmaz bir Alah'tır, uyan.
- Unutma; kurşun her gülümsediğinde bir kalp ağlatır. Korkusuzluk sahipleri neden kemer arkasında silah taşır?
- Bal saçan dudak ısır. Mâlum; çirkeflik kısır. İblis kanıma girmeni üstelerse bil ki hile vardır. Bir aftır ayıba örtü. Çirkef koparır gürültü. Binlerce süprüntü; ben şâhidim, ses var yok görüntü. Sâdece bana mahsus bu mapushane. Bengü tütün yanında insan sarılı beyaz kefene. Hakkım üçtür kulağıma söyle, insan kaç tür? Gördüğün halüsilasyonlar seni derinden ürkütür. Günah, yalan, haram adamın suratına tükürtür. Yanar dağlarının volkanlarını nefsim püskürtür. Dudaklarım çarpıştıkça meftun Yunus gazaplarda. Tahammülüm ayaklar altında, izler minik bir karınca. Rüzgâr şiddeti bilmez duvarın ardına saklananlar. Gam bağından ayaklarımı kurtar, canım feci yanar. Güneş ışıldadıkça duvarlardan gölgem parlar. Sözlerimin perişan saçlarını kalemim tarar. Kader beter zengini duygu hazinem iflâs. Diline hâkim ol, bak sol elimde alyans. Bir kan pıhtısından oldum, yoktur bundan gayrım. Bana sorduğunuz saçma soru için hem evet, hem hâyırım. Dilsiz şâirin dili çözülse kulak duymaz, sağırım. Güneşin küstüğü çöllere ben yağmurcasına yağarım. Hey yabancı yolun yarısı 35 der Sıtkı Tarancı! Korkarım 5 sene sonra saracak içimi derin sancı.
- Tabii ki çok büyük beklentiler en sağlam kaleleri bile hakir kılar. O nedenle suyu nehirinde akışına bırakın, akışı izleyin; su ileri götürür.
- Siyah saç ak defterle geldin, ak saç siyah defterle gidiyorsun.
- Hayat bilgisi kitaba sığmaz, başkalarına yedirin.
- Ayrılıklar uzun sürer, çok sevip de kavuşamazsan. Hasret girdabı alabora eder aşk gemilerini açıkta. Gözüm izler uzaklardan karaya yanaşanları. Gelenler kalıcı değil, gidenlerden haber var mı?
- Şu an deli misal aşığım,bir kişi hariç herkese şaşıyım.
- Ve önce insan olmak gerekir... İnsan olabilmek için önce kul olman gerekir. Kulluk için yürek gerekir. Yürek köpekte de vardır. İbrahim, Âdem, Yunus, Muhammed olman gerekir...
- Hayat kızgın boğa, ben kırmızı pelerin.
- "Hakkımı isterim, payıma düşen herşeyi alırım" felsefesi, haksızlık oyunlarında hakkı yendi. Rengi kaçtı yaşamın. Derdi sardı, yaranın acısı tâcı attırdı krala dahi. Bir ömür fâni, bir umut hani?
- Dudaklarım kilitli, hoşçakal bugün. Sen de yolcusun, dünlerimde sorgusun ve 24'lük yorgunsun. Git de dinlen, gidenlerle yârınım kapıda bekliyor ve son vedâ zamânı.
- Bu, yeniden başlamasından korktuğum kaçıncı sondu?
- Benim müziğim o kadar ağlıyor ki, sözlerimde gülemiyorum.
- Bu kül tablası kaçıncı kez yattı sigara altına? Söyle, her nefeste kaç adım yanaştım tahtıma?