Yemekten sonra karında şişlik hissetmek çok da acayip bir durum sayılmaz. Bazen sevdiğimiz yiyeceklere dayanamaz ve doymuş olsak bile, yemeye devam ederiz. Ya da mükellef bir sofrada her yemekten tatmaya çalışırken ipin ucu kaçabilir. Bu nedenle çok yemeye bağlı olarak karın şişliği sık görülür. Ancak eğer her öğün sonrası, ne kadar yediğinize bağlı olmadan karın şişliği şikayetiniz varsa bunun birkaç nedeni olabilir. Genellikle karın şişliği ne tür bir yiyecek tükettiğinize ya da sindirim sistemindeki, yiyeceklerin gerektiği gibi ve hızlı bir şekilde sindirimini engelleyen problemlere dayanır.
Mide, kaslardan oluşan ve oldukça büyük bir esneme kapasitesine sahip, elastik bir kesedir. Ortalama yetişkin bir kimsenin midesi, bir litrelik bir hacmi rahatça taşıyabilir. Bu oran aşıldığında, mide esnek yapısı sayesinde genişler ama bu genişleme karın şişliği olarak rahatsız etmeye başlar. Özellikle fazla yemek veya gaz nedeniyle çok kişinin başına gelen, rahatsız edici bir durumdur. Diğer yandan obezite problemi olan kişilerde olduğu gibi, sürekli fazla yenildiğinde mide kapasitesi artabilir ve normalde rahatsız edici olan yeme miktarı zamanla rahatsız etmemeye başlar.
Yiyecek İntoleransı
Şişlik nedir bilmeyenler kadar, yediklerine sürekli dikkat etme ihtiyacı hissedenler de vardır. Karın şişliğine yol açan nedenlerin başında yiyecek intoleransı gelir. Bunun anlamı şudur: kimilerimiz bazı tür yiyecekleri, diğer insanlar kadar kolay sindiremez. Gluten, maya, fruktoz ve süt, yiyecek intoleransına bağlı olarak karın şişliğine yol açan besinlerin başında gelir.
Laktoz intoleransı: İnce bağırsak tarafından üretilen laktaz enzimi, laktoz olarak adlandırılan süt şekerinin sindiriminde önemli bir rol oynar. Laktoz intoleransı, ince bağırsağın yeterince laktaz enzimi üretmemesi ve bu nedenle kişinin süt ve süt ürünlerini sindirmekte zorluk yaşaması anlamına gelir. Laktoz intoleransı olan kişiler süt ve süt ütünleri tükettiklerinde karın şişliği, mide krampları, ishal, gaz, bulantı benzeri belirtiler yaşar.
Çölyak hastalığı: Çölyak hastalığı olanlar çavdar, arpa ve buğdayda bulunan, gluten adlı proteini sindirmekte zorlanırlar. Çölyak hastalığının başlıca belirtileri arasında aşırı şişkinlik, karın ağrısı ve ishal gelir. Çölyak hastalığının kesin tedavisi yoktur ancak glutensiz gıdalar tüketilerek önlem alınabilir.
Gaz Yapan Yiyecekler
Bazı yiyecekler diğerlerine göre bağırsaklarda daha çok gaz oluşmasına neden olur. Bu da yemeklerden sonra fazla gaz nedeniyle karnın şişmesi anlamına gelir. En çok gaz yaptığı bilinen yiyecekler arasında fasulye, meyveler, marul, karnabahar, brokoli ve brüksel lahanası ilk sıralarda gelir.
Ancak gaz yapan yiyecekler bu kadarla sınırlı değildir. Kızartmalar ve diğer yağlı yiyecekler de mideyi zorlayan, sindirimi güç ve gaza yol açan yiyeceklerdir. Yemek yerken ya da bir şeyler içerken hava yutmak da gaz yapar ve şişkinliğe neden olur. Örneğin hızlı yemek yemek, sakız çiğnemek veya pipetle meşrubat içmek hava yutmaya neden olan alışkanlıklar arasında sayılabilir.
İrritabl Bağırsak Sendromu
Yaygın sindirim sorunlarından biri olan irritabl bağırsak sendromunun kesin olarak neden kaynaklandığı henüz bilinmiyor. Bununla birlikte stres, kötü veya düzensiz beslenme, sigara ya da enfeksiyon gibi tetikleyicilerden söz edildiğini biliyoruz. İrritabl bağırsak sendromunun belirtileri arasında ishal ya da kabızlık, karın şişliği, mide krampları, bulantı ve gaz sayılabilir. Düzenli egzersiz yaparak, lifli yiyecekler tüketip sindirim sorununu tetikleyen yiyeceklerden uzak durarak rahatsızlığın belirtilerini de en aza indirebilirsiniz.
Sindirim Enzimleri Eksikliği
Sindirim sisteminizde yiyeceklerin sindirilmesi için gerekli olan enzimler eksikse bu durum, yemeklerden sonra şişkinlik görülmesine yol açabilir. Aslında meyve ve sebzeler sindirim enzimleri bakımından zengindirler ancak pişirme sırasında bu özelliklerini kaybederler. Çiğ meyve sebzelere beslenmenizde ağırlık vererek ya da enzim takviyesi alarak sindirim enzimlerini dengeleyebilir ve şişkinliği önemli ölçüde azaltabilirsiniz.
Hormonal Dalgalanmalar
Kadınlarda adet dönemi öncesi ya da hamilelik sırasında yaşanan, hormon seviyelerindeki dalgalanmalar sindirim sistemini etkileyebilir. Hormonal değişimler sonucu mide bağırsak hareketlerinin yavaşlaması, yiyeceklerin sindirim sisteminde işlenmesinin yavaşlaması demektir ve bu durum kabızlığa ve karın şişliğine yol açabilir.
Yaşam Biçimi
Stres ve kaygı gaz, karın şişliği ve mide yanması gibi sorunlara yol açabilir. Aynı şekilde hareketsiz bir yaşam tarzı da hem gaz hem karın şişliğine neden olur. Özellikle yemeklerden sonra yürüyüş yapmak bu iki soruna da iyi gelir. Hızlı yemek yiyenlerin aynı zamanda şişkinlik sorunu yaşamaları tesadüf değildir. Stres ya da vakit darlığı bahanesiyle sürekli hızlı şekilde yemek yiyenler dikkatli olmalıdır. Yiyeceklerin yavaşça çiğnenmesi daha iyi sindirilmelerini ve böylece gaz , şişkinlik problemlerinin engellenmesini sağlar.
Sigara içmek vücudun her hücresine olduğu gibi sindirim sistemine ve mideye de çok zararlıdır. Sigara içerken yutulan hava nedeniyle gaz ve şişkinlik sorunları da ortaya çıkabilir.