[COLOR="#4B0082"]Oruçluyken susamamak için ne yapılmalı?[/COLOR]
Ramazan bilindiği üzere yazın en sıcak ayına denk gelmekte ve bu nedenle oruç tutacak olanlar uzun bir süre susuzluğa nasıl dayanacaklarını düşünmekte olup oruçluyken susamamak için ne yapmaları gerektiğini araştırmaktadırlar. Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Mehmet Akman, oruçluyken susamamak için ne yapmalıyız sorusunu şu şekilde yanıtladı:
Doç. Dr. Mehmet Akman, oruçluyken susamak için “sahura kadar azar azar sıvı gıdalar tüketilmelidir” dedi. Bazı kişiler iftardan sahura kadar ne çok yenilirse ve ne kadar çok su içilirse bir sonraki gün iftara kadar o kadar az acıkmış ve susamış olunacağının bilinciyle hareket etmektedir. Ancak Akman’a göre bu davranış çok yanlış. Akman bu davranışın yanlışlığını ise şöyle açıkladı:
“Sahurda ne kadar çok yenilir içilirse, gün içinde o kadar az acıkılır, susanır anlayışı yanlıştır. Oruç tutulan gün boyunca susamak için genel olarak sahurda ya da iftarda, kısa süre içinde yoğun bir şekilde su içilir. Bir anda yoğun miktarda sıvı alımı, vücutta, tıpkı bir anda aşırı yemek yemenin yaptığı etkiye benzer bir etki oluşturur. Yaşanan sindirim güçlüğü, vücudun suyu istenilen şekilde vücutta değerlendirememesine neden olur, yani sindirim sistemi ideal şekilde çalışmaz. Sıcakların yüksek seyrettiği bu dönemde gün içinde susuzluk çekmemek için , sahura kadar azar azar sıvı gıdalar tüketilmeli. Bu şekilde düzenli olarak su alımı, bir gün sonra vücudun daha tasarruflu su harcamasını sağlar. “
Peki oruçluyken susamak için sahurda ne yemeli?
Oruç boyunda aşırı terliyor ve çok susuyorsanız sahurda hafif gıdalar tüketmelisiniz. Aynı zamanda aşırı yememeye de özen gösterin. Kavurma ve kızartma türü gıdalardan uzak durmalı, tuzlu ve çok şekerli gıdalara da sofranızda yer vermemelisiniz.