Ezogelin çorbası malzemeler
Kırmızı mercimek (bir su bardağı)
Et suyu (iki su bardağı)
Pirinç (bir çorba kaşığı)
Un (iki çorba kaşığı)
Soğan (bir adet)
Nane (iki tatlı kaşığı)
Margarin (iki çorba kaşığı)
Kırmızı biber (bir tatlı kaşığı)
Kekik (bir tatlı kaşığı)
Su
Tuz
Ezogelin çorbası tarifi
Çorbamızı yapmaya başlarken ilk olarak mercimeklerimizi ve pirincimizi olabildiğince güzel bir şekilde taşlarından arındırmalı ve güzelce yıkamalı. Takdir edersiniz ki çorbadan çıkacak olan taşlar veya diğer yabancı maddeler pek de iyi bir intiba bırakmayacaktır. Bunun ardından et suyumuzu kaynatmaya başlıyoruz ve önceden hazırlamış olduğumuz soğanımızı, pirincimizi ve mercimeklerimizi karışıma katıyor ve tüm malzemeler oldukça yumuşak olana kadar pişirmeye devam ediyoruz.
Ezogelin çorbasındaki malzemelerin pek ağza gelmemesi gerektiği için hazırladığımız karışımı pişirdikten sonra bir blender kullanarak kıymamız gerekiyor. Eğer blenderınız yoksa maalesef mercimek çorbası yapar gibi malzemeleri süzgeç kullanarak unufak hale getirmelisiniz ancak bu biraz vakit alacaktır ve blendır kadar iyi bir sonuç vermeyecektir. Bu işlemi yaparken ayrı bir tencerede önceden hazır olan margarinimizi eritmeye başlıyor ve içerisine unumuzu da ekleyerek un kavurma işlemini yapıyoruz. Tabii ki unun yanmaması için yavaş yavaş ılık su dökmeli ve karışım krema kıvamını yakaladığında mercimekli karışımımızla bir araya getirmeliyiz.
Tüm herşeyi karıştırdıktan sonra damak tadımıza göre tuzumuzu koyuyor ve çok kısa bir süre çorbayı kaynatıyoruz. Yine başka bir kapta yağ erittikten sonra geri kalan malzemelerimiz olan kekiğimizi, nanemizi ve kırmızı biberlerimizi de kavurarak bir sos hazırlıyoruz ve çorbamızı sunarken bu sosu da üzerine döküyoruz. Ezogelin çorbamız artık hazır ve herkese şimdiden afiyet olsun.