Kısır yapmak için gereken malzemeler
Bulgur (iki su bardağı ince)
Maydanoz (yarım demet)
Taze Soğan (bir demet)
Nane (iki tatlı kaşığı)
Dereotu (yarım demet)
Domates salçası (iki çorba kaşığı)
Tuz (bir tatlı kaşığı)
Biber salçası (iki çorba kaşığı)
Kırmızı biber (bir çay kaşığı)
Karabiber (bir çay kaşığı)
Limon (bir adet)
Zeytinyağı (yarım çay bardağı)
Marul
Kısır nasıl yapılır?
Kısırımızın fark edebileceğiniz gibi ana malzemesi bulgur ve bu nedenle kullanacağımız bulguru en iyi şekilde ayıklayarak ve bir kaç defa yıkayarak kısırımızı hazırlamaya başlıyoruz. Daha sonra temizlediğimiz bulgurları bir tencereye koymalı ve üzerine bulgurun hizasının birazcık altında kalacak şekilde önceden hazırladığımız sıcak suyumuzu dökmeliyiz. Suyu fazla kaçırırsanız bulgurlarımız fazla şişecek ve lezzet kaybolacaktır. Bu nedenle bulgurları aşmayan miktarda suyu koyduktan sonra tencerenizi kapatmalı ve bulgurlar suyunu çekene kadar beklemelisiniz.
Bulgurlarımız suyunu tamamen çektikten sonra sıra geldi elimizdeki diğer malzemeleri karışıma katmaya. Doğranabilecek olan tüm malzemeleri en ince şekilde doğramalı ve böylece yiyecek kişilerin ağzına gelmelerine engel olmalısınız. Ayrıca ince doğranmış malzemelerin tadı bulgura daha iyi geçecektir ve daha iyi sonuç verecektir.
Tüm malzemeleri karıştırırken isterseniz marulu da içine doğrayabilir, isterseniz de marulsuz yaparak daha sonra marul içerisinde kısırı sunabilirsiniz. Bu yöntemler ülkemizde bölgeden bölgeye değişmektedir. Ayrıca kısır malzemelerini bir kapta karıştırırken karışımın iyi dağıldığından emin olmalısınız. Dileyen okuyucularımız bir tepsiye döktükten sonra elleriyle çiğ köfte yoğurur gibi yoğurmayı da tercih edebilirler.
Karışım tamamlandığından artık başka bir işleme gerek kalmıyor ve kısırınız sunulmaya hazır. Daha az acı isterseniz biberleri azaltabilir ya da arttırabilirsiniz ancak çayla birlikte sunacağınız için acıyı fazla kaçırmamanızı öneriyoruz.