1- Daha önceki büyütme döneminde kullanılan ve biriken altlıklar kümesten çıkarılarak uzak bir yere götürülmelidir.
2- Kümesteki bütün pislikler dışarı çıkarıldıktan sonra her tarafı tazyikli su ve fırçalarla iyice temizlenmeli, daha sonra kuvvetli bir dezenfektanla dezenfekte edilmeli ve kurutulmalıdır. Ayrıca kümesin etrafı da iyice temizlenerek yabancı otlar, çöpler ve diğer artıklar toplanarak uzaklaştırılmalıdır.
3- Kümesin tamamı kapatılarak tütsüleme yapılmalı ve 24 saat sonra kümes iyice havalandırılmalıdır.
4- Eğer mümkünse kümese civciv gelmeden önce her seferinde bütün duvarlar kireçle badana edilmelidir.
5- Kümes giriş- çıkışlarındaki havuzlar boşaltılıp ovularak temizlenmeli ve yeniden doldurulmalıdır.
6- Gerek temizlik anında , gerekse ondan sonra kümes içerisine kimse sokulmamalıdır.
7- Civcivler kümese gelmeden 24 saat önce kümes sıcaklığı ayarlanmalı bu sıcaklık ısı kaynakları altında 32-35 derece , oda içerisinde 26-27 derece olmalıdır.
CİVCİVLER GELDİĞİ GÜN YAPILMASI GEREKEN İŞLER1- Civcivleri getiren aracın mutlaka dezenfekte edilmiş olması gerekir. Civcivler, araçtan kümeslere , çiftliğin yıkanmış ve temiz elbiseler giymiş kendi personeli tarafından taşınmalıdır.
2- Plastik ve diğer yıkanabilir maddelerden yapılamayan civciv kutuları hemen imha edilmelidir.
3- Civcivler geldiğinde önce birkaç kutu açılıp genel durumlarına bakılmalı ve ondan sonra kalanlar kümese indirilmelidir.
4- Civcivler kutuların kapağı açılarak ısıtıcıların yanına yavaş bırakılmalıdır.
5- Civcivlerin aşılarının yapılıp yapılmadığı kuluçkahaneden öğrenilmeli eğer yapılmamışsa önce aşıları yapılıp daha sonra ana makinalarının altına konulmalıdır.
CİVCİVLER KÜMESE YERLEŞTİRİLİNCE NELER YAPILMALIDIR?Kümeslere gereğinden fazla hayvan koymak yığılmalara ve çeşitli hastalıklara neden olacağından büyütme dönemindeki telefatın artmasına sebep olacaktır.Metrekareye Konacak Civciv Sayısı
YAŞ (HAFTA) YERDE KAFESTE
0-2 40 75
2-4 30 60
4-7 20 -
Civcivler kümese konulduktan sonra şu hususlara dikkat edilmelidir:1- Isı kaynağı yeterli olmalıdır. 2- Isıtıcıların altına fazla hayvan konulmamalıdır. 3- Hava cereyanı engellenmelidir. 4- Aydınlatma yeterli olmalıdır. 5- Yemlik ve suluk miktarları iyi hesaplanmalı ve yeterli olmalıdır. 6- Isı ve nem miktarları iyi ayarlamalıdır. 7- Altlık kuru olmalıdır. 8- Civciv döneminde 1. haftada kümes sıcaklığı daha yüksek (27 derece normali) iken 6. haftalara doğru giderek azaltılmalıdır. (18 dereceye)BAKIM VE BESLEME NASIL OLMALIDIR?Civcivler su içmesini ve yem yemesini çok çabuk öğrenirler. Her ne kadar kuluçkadan çıktıktan sonra 72 saat yemsiz ve susuz yaşayabilirlerse de bu istenmeyen bir durumdur ve gelişmeyi etkiler. Civcivler kuluçkadan çıktıktan en geç 24-48 saat sonra yem yemeye ve su içmeye başlamış olmalıdır. Bu süre ne kadar az olursa , o kadar olumlu sonuç alınmaktadır.Civcivlerin ilk haftasında civciv başına 2 cm suluk kenarı hesap edilir. 15 günden sonra civciv başına 2,5 cm kenar uzunluğu hesap edilerek ve yükseklikleri ayarlanarak normal askılı suluklar kullanılabilir. Civcivler suluklara alıştıktan sonra, altlığın sulukların içine girmesini önlemek için altlık seviyesinden 2-3 cm yükseltilmelidir.
Civcivler geldiğinde su ısısı 17-22 derece civarında olmalı ve taze su temini sağlanmalıdır. Uzun süre bekletilmiş ve bayatlamış su kullanmamaya özellikle dikkat edilmelidir.Civciv sulukları mümkünse her gün düzenli şekilde fırçalanarak temizlenmelidir. 3 haftadan itibaren en az haftada bir kez bu işlem tekrar edilmelidir.
Civcivlere ilk günden itibaren temiz, taze ve hayvanların ihtiyacı olan besin maddelerini ihtiva eden kaliteli yemler verilmelidir.Civcivler ilk hafta özel olarak yapılmış plastik, mukavva veya yumurta viyollerini yemlik olarak kullanabilirler. Üçüncü haftadan sonra ise yuvarlak yarı otomatik askılı yemliklerden yararlanılmaya başlanmalıdır. Ancak küçük yaşlarda yemliklerde yemlik seviyesinin hayvanların yiyebileceği şekilde ayarlanmasına dikkat edilmelidir.Tavuk ürünlerinden yumurta insanların beslenmesinde çok değerli bir besin kaynağıdır. Aynı şekilde tavuk eti de insanların beslenmesinde çok önemlidir.Tavuk eti her yaştaki kişilerin rahatlıkla yiyebileceği besin değeri çok yüksek olan bir hayvansal üründür. Son zamanlarda tavuk etiyle ilgili olarak açıklanan hormon ve antibiyotik konusu, aslında yetiştiricilerin bu konudaki hassasiyetleri dikkate alındığında , medyada yer aldığı kadar tehlikeli boyutta değildir. Zira, etlik piliç yetiştiricileri zaten (antibiyotik kullansalar dahi) kesim için ön görülen süreden daha önce kesim yapmadıklarından , tavuk etinde antibiyotik kalıntısına rastlanmadığı görüşü yaygındır. Bu nedenle, tüketicilerin gönül rahatlığı ile tavuğun gerek yumurtasını gerekse etini yemeleri, yine bilim adamlarınca önerilmektedir.