15 Temmuz 2014, Salı
İsrail ordusu, Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarının 7. gününde 40’tan fazla hedefi vurdu. Hayatını kaybeden Filistinli sayısı 170’i, yaralı sayısı 1200’ü aştı. Bilanço gittikçe daha da ağırlaşırken AB ve ABD ile birlikte bölge ülkeleri de ateşkes için diplomatik çabalarını yoğunlaştırdı.
İsrail’in roket saldırılarını durdurma gerekçesiyle Gazze’ye yönelik başlattığı kanlı hava saldırılarında bir hafta geride kaldı. İsrail ordusu operasyonun 7. gününde Gazze Şeridi’nde 42 noktayı vurdu. Saldırılarda dört Filistinli hayatını kaybederken son kayıplarla birlikte 8 Temmuz’dan bu yana ölen Filistinli sayısı 172 oldu. Yaralı sayısı ise 1230’u aştı. Can kayıplarının her geçen gün artması üzerine akan kanın durması için başlatılan diplomatik girişimler yoğunlaştı. Avrupa Birliği, Gazze’de bir an önce ateşkes anlaşmasına varılması için bölgedeki taraflarla temasta olduğunu açıkladı. Almanya Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier ile Fransız meslektaşı Laurent Fabius’un bu çerçevede İsrail’e geçerek şiddetin sona erdirilmesi konusunda ikna girişiminde bulunması bekleniyor. Bugün Kahire’yi ziyaret edeceği bildirilen ABD Dışişleri Bakanı John Kerry de önceki gün İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile yaptığı telefon görüşmesinde ateşkes için arabuluculuk teklif etti. ‘Sükunetin tesisi ve sivil can kayıplarının önlenmesi için bölge liderleriyle temasta olduğunu söyleyen Kerry, ABD’nin çatışmaların durdurulması ve 2012 ateşkes anlaşmasına geri dönüşün sağlanması için yardımcı olmaya hazır olduğunu kaydetti. Ancak ABD ve Avrupa Birliği’nin Hamas’ı “terör örgütü” olarak tanımlaması Washington ve Brüksel’in ateşkes çabalarını tartışmalı hale getiriyor. Dolayısıyla Mısır ve Katar gibi bölge ülkelerinin yürüttüğü çalışmalar netice alınması açısından önemli görülüyor. İsrail medyasına göre Türkiye de ateşkes için girişimde bulunurken Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın, ‘Filistin’in BM uluslararası koruma sistemine girmesi’ yönündeki talebinin ardından Arap Birliği dışişleri bakanları dün Kahire’de Gazze’deki son durumu değerlendirdi. Toplantı öncesinde Mısır, İsrail ve Hamas’a bu sabahtan itibaren silahların susmasını, ardından da Kahire’de üst düzey müzakerelerin başlamasını öngören bir ateşkes anlaşması teklifinde bulundu.
Hamas ve Gazze’deki ikinci büyük örgüt olan İslami Cihad, sadece sükunetin sağlanması amacıyla bir ateşkesi kabul etmeyeceğini belirtiyor. Hamas lideri İzzet el Reşik, dün El Arabiya televizyonuna yaptığı açıklamada, “Bu çılgın savaşı ilk Netanyahu başlattı, ilk o bitirmeli.” dedi. “Hamas’ın şartları karşılanmadan ateşkes olamaz.” diyen Reşik, İsrail’in Gazze’ye uyguladığı ablukanın kalkmasını ve kaçırıldıktan sonra ölü bulunan üç Yahudi genç olayında şüpheli olarak tutuklanan yüzlerce Filistinlinin serbest bırakılmasını istedi. Hamas, son bir haftada İsrail’e 900 civarında roket fırlatırken İsrail tarafında herhangi can kaybı yaşanmadı. İsrail’e dün Suriye ve Lübnan’dan da roket fırlatıldı. Suriye’den atılan bir roket, İsrail işgali altındaki Golan Tepeleri’nde boş bir araziye düştü. Lübnan’dan da 4 roket ateşlendi. İsrail ordusu ise bu roketlere top atışıyla karşılık verdi. Batı Şeria’da ise İsrail askerleri, kendilerine taş atan bir Filistinli gence kurşunla karşılık verdi. 21 yaşındaki Munir el Badarin, hayatını kaybetti.