Kadınlar neden adet olur, sorusunu cevaplayabilmek için öncelikle âdet kelimesinin anlamına bakılmalıdır. Âdet, üreme çağına gelmiş olan bir kadının vücudunda tekrarlanan 28 günlük bir döngüdür. Kadınlar neden adet olur sorusuna verilebilecek bu kısa cevaptan sonra âdet kanamasının tarif edilmesi için halk arasında kullanılan farklı ifadelerden “aybaşı olma” yada “âdet görmek” gibi tanımlamaların belirtilmesi gerekir. Kadınlar neden adet olur sorusuna cevaben yukarıda belirtilen ifadelerin dışında “regl olmak”, “mentruasyon kanaması geçirmek” gibi ifadeler de kullanılabilmektedir. Normalde gerçekleşen bir âdet döngüsü 28 günlük periyotlar halindedir. Ancak 21 gün ile 35 günlük sınırlarda da oluşumu olabilmektedir. Bir âdet kanamasında yaklaşık olarak 20 ml ile 80 ml arasında kan kaybı yaşanmaktadır.
Kadınlar neden adet olur?
Âdet döngüsü ergenlik döneminden itibaren başlar ve kadında doğurganlığın sonlanma dönemi olarak kabul edilen menopoz’a kadar devam eder. Kadınlar neden adet olur sorusuna tam anlamı ile bir cevap verebilmek için âdet döngüsünün beyindeki, yumurtalıklardaki ve rahimin iç tabakasındaki etkileşimlerinin bilinmesi gerekir.
Kadınlar neden adet olur olayında beyinde gerçekleşenler :
Âdet kanamasının görüldüğü ilk gün döngünün başlangıç günüdür. Bu aşama olurken beynin alt tabakalarında yer alan hipotalamus bölgesinden GnRH olarak adlandırılan bir hormon salgılanması gerçekleşir. Kadınlar neden adet olur sorusunun cevabı burada başlar. Çünkü hipotalamusa yakın bir konumda bulunan hipofiz bezinden FSH (folikül uyarıcı hormon) salgısı gerçekleşir. Bu hormonun etkisiyle yumurtalık kısımlarından birinde “folikül” olarak adlandırılan yeni bir kesecik oluşur. Kadınlar neden adet olurun açıklamasında bu aşamadan sonra meydana gelen folikülde çok fazla östrojen salgısı gerçekleşir. Folikülde östrojen salgısının olması etkisiyle hipofizden LH hormonu salgılanır. LH hormonu folikülün çatlamasını ve içerisindeki yumurta hücresinin serbest olmasını sağlar. Bu olaya yumurtlama ovulasyon denilir.
Kadınlar neden adet olur olayında yumurtalıkta gerçekleşenler :
Âdet döngüsünün başında iken yumurtalıkların birinin içindeki yumurtalık hücrelerinden bir tanesi beyinden salgılanarak gelen FSH hormonunun etkisi ile kadınlar neden adet olur ifadesinin açıklanabileceği aşamanın sonuna yaklaşır ve olgunlaşmaya başlar. Olgunlaşmaya başlayan yumurta hücresi folikül denen keseciğin içinde bulunmaktadır. Kadınlar neden adet olur sorusuna cevap olsun diye buraya kadar anlatılan aşamalardan sonra folikül içinde olgunlaşmaya paralel olarak daha fazla östrojen üretilir. Böylelikle kadınlar neden adet olur sorusuna verilebilecek menstruasyon aşamalarının önemli kısmı tamamlanmış olur. Kısaca”mens evresi “ adı da verilebilen bu doğal döngü kadınlar neden adet olur ifadesinin insanlık için önemli olduğunu belirtmektedir.