250 uçuş iptal edildi, yolcular perişan

9 Ağustos 2014, Cumartesi

İstanbul’da önceki gün hayatı altüst eden sağanak yağış, hava trafiğini vurdu. THY ile özel havayolları, 250’nin üzerinde uçuşu iptal etti. Atatürk Havalimanı’nda bazı yolcular 20 saat mahsur kaldı. Erbil’e uçmak için bekleyen aileler, yetkililerden cevap alamayınca bazı peronları kapatarak yaşanan aksaklığı protesto etti.

Perşembe günü İstanbul’un altını üstüne getiren kuvvetli yağış ve fırtınanın vurduğu hava trafiğinin etkileri devam etti. Atatürk Havalimanı’nda iptal edilen uçuşlar dün rötarlı başladı. Çoğu uçak zamanında kalkış yapamadı. Bunlardan birisi de Türk Hava Yolları’na (THY) ait İstanbul-Erbil uçağıydı. Yolcular, gece 00.15’te uçması gereken uçağın bir türlü kalkamadığını ifade etti. Yer olmadığı gerekçesiyle kendilerinin otele yerleştirilmediğini belirtti. Bazı yolcular kendi imkânlarıyla civardaki otellerde konaklarken çoğu kişi geceyi çocuklarıyla birlikte havalimanında geçirdi. Sabah 7.00’ye alınan Erbil seferi, söylenen saatte de kalkmadı. Uçuş saati 8.00’e ertelenen uçak, saatler sonra Erbil’e hareket edebildi. Çoluk çocuğuyla bekleme salonlarında perişan olan vatandaşlar, zaman zaman güvenlik görevlileri ile tartıştı, kendilerine net cevap vermeyen THY yetkililerini protesto etti.

İstanbul Atatürk ve Sabiha Gök-çen’den yapılamayan uçuşlar, diğer havalimanlarındaki bağlantılı seferleri de etkiledi. Dün THY’nin 64, Onur Air’in 8 ve Pegasus’un 16, perşembe günü de THY’nin 150, Pegasus’un 8 ve diğer havayollarının onlarca uçuşu askıya alındı. Hava muhalefeti nedeniyle Atatürk ve Sabiha Gökçen’e gelemeyen bazı uçaklar ise çevredeki diğer havalimanlarına inmek zorunda kaldı. Havalimanında saatlerce bekleyen yolculardan Erhan Y., başka firmalarda uçuşların normal seyrine girdiğini ancak THY tarafından mağduriyeti giderme adına bir şey yapılmadığını öne sürdü. Hasan Öztürk ise, “2 ay önce biletimi aldım. İzmir’den buraya geldim. Kayseri’ye gidemiyorum. Tam on saattir buradayım ve hiçbir yetkiliyle temas kuramıyoruz.” diye yakındı. Londra’dan sabah 04.00’te İstanbul’a inen Şemsettin Ünal’ın tepkisinde ise Köşk seçimi vardı. Adıyaman uçuşunun iptal edilmesiyle havalimanında ailesiyle kalakalan Ünal, “Bize hiçbir açıklama yapılmadı. Herkes bir yere yönlendiriyor. Gidecek yerimiz de yok. Londra’dan gelmeden önce oy kullanmıştım. Böyle olacağını bilseydim boş oy atardım.” diye konuştu.