Son dönemlerdeki çalışmalara göre mutlu, yaşam kaliteleri yüksek insanlar başkalarına yardım etmeye, nezaket içeren davranışlarda bulunmaya daha fazla istek duyuyor ve daha kaliteli arkadaşlıklar kurabiliyor. Ancak bu durumun tek yönlü değil, karşılıklı olduğunu görüyoruz. Yani insanlar sadece mutluyken başkalarına yardım etmiyor veya iyi davranmıyor; bu davranışları yapan kişi kendini iyi hissediyor.
Kristin Layous ve arkadaşlarının yaptığı bir araştırmada ise ergenler için benzer bir durumun geçerli olduğu görüldü. Çalışmada gençlerin 4 hafta boyunca belirli aralıklarla başkalarına yardım etmesi veya nezaket içeren davranışlar sergilemesi istendi. Bu görevler arasında ‘annesine stresliyken sarılmak’, ‘evin temizliğine yardım etmek’, ‘alışveriş poşeti taşımak’, ‘büyükannesini ziyaret etmek’, ‘yemeğini biriyle paylaşmak’ gibi durumlar yer aldı.
Ve sonuçlar: Başkaları için iyilik yapmak, iyilik yapana da fayda sağlıyor. Araştırmada, iyilik yapmanın veya yardım etmenin gençlerin mutluluklarını artırdığı gibi, arkadaşları arasındaki popülerliğini de artırdığı görüldü. Özellikle ergenlik dönemindeki bireyler için akranları tarafından kabul edilmenin ne kadar önemli olduğu düşünülürse, başkalarına yardım etmenin vurgulanması bu dönem gençleri için faydalı olabilir.