Bağımlılık ve Sigara Adan Zye sigara - Allen Carr Türkiye, Sigara Bırakma Merkezi, Sigarayı nasıl bırakırım?
Birkaç yıl önce sigaraya başlamış bir gence sorduğumuzda “neden içiyorsun bunları? “yaa nebileyim, keyifli, hoşuma gidiyor, bazen başımı döndürüyor, öylesine işte, arkadaşlarımla olunca eğlenceli..” diyecektir.

10-15 yıldır sigara içen birisine sorun “yaa alışkanlık işte, iyi anımda da kötü anımda da hep yanımda, onsuz bir kahve düşünemiyorum, tek keyifim, tek yaramazlığım, kimse sigarama laf etmesin çok seviyorum” gibi cevaplar verecektir.

20 yıl ve daha uzun süredir sigara içenlere sorduğumuzda “alllah kahretsin, hayatımda herşeyi halledebiliyorum da şu sigara çok farklı, kaç kere bırakmaya denedim olmuyor, kurtulmak istiyorum olmuyor, artık nefesim kesiliyor, yavaş yavaş zararlarını görmeye başladım ama yine de bırakamıyorum, bırakmayı düşündüğüm an sanki daha fazla içiyorum…”

Aslında tiryakilerin gayet iyi bildiği cevaplar bunlar.



Genel olarak “Neden içiyorsun?” sorusuna en sık verilen cevaplar:
Keyifim
Stresime iyi geliyor
Can sıkıntıma iyi geliyor
Rahatlatıyor
Konsantrasyonumu arttırıyor
Alışkanlık
Sosyalleşme
Kilo kontrolü sağlıyor



Şu an “benim durumum çok farkı”, benim için bunların hiç biri geçerli değil diyenleri duyar gibi olduk J

Evet, Binlerce tiryakiye neden sigara içtikleri sorulduğunda, yanıtlar çok farklıdır. Oysaki gerçek sebep hep aynıdır!

Hepimiz genellikle sosyal baskılar ve sosyal arkadaş ortamları gibi saçma sapan nedenler yüzünden sigaraya başlıyoruz. Peki oltaya yakalandığımızı fark ettiğimizde neden hâlâ sigara içmeye devam ediyoruz?

Sigara içenler genelde, neden sigara içtiğini bilmez. Gerçek nedeni bilselerdi sigarayı bırakırlardı.

Sigara içen herkes kalbinin derinliklerinde aptalca birşey yaptığının farkındadır. Oltaya yakalanmadan önce sigara içmeye gerek duymadığını bilir. Birçok tiryaki ilk sigarasının tadının ne kadar iğrenç olduğunu ve bağımlı olabilmek için ne denli çaba harcadığını hâlâ anımsar. Tiryakiler sigara içmeyenlerin aslında hiçbir şey kaçırmadıklarının farkındadırlar ve kendileriyle alay etmelerine çok kızarlar.

Tiryakilerin sigara içmeye devam etmelerinin gerçek nedeni iki faktörün kurnazca bileşimidir.

1. NİKOTİN BAĞIMLILIĞI (fizyolojik bağımlılık)

2. BEYİN YIKAMALAR (psikolojik bağımlılık)



Sigaraya başlamamızın tek nedeni sigara içen diğer binlerce insanlardır.

Bize sigaranın dünyanın parasına mal olan, ölüme yol açan pis, iğrenç bir alışkanlık olduğunu söylemelerine rağmen biz onların hiç keyif almadıklarına inanamayız. Ağzımızın suyunu akıtan sigaranın enfes değil iğrenç tadıdır. O ilk sigaranın tadı iğrenç olduğundan hiçbir zaman bağımlı olmayacağımızı zannederiz ancak içmezsek bir şeyden yoksun kaldığımızı sanırız. Alışmak için o kadar zahmet çektikten sonra o yoksun kalınan şeyin ne olduğunu kimse bilmez. Ne zaman sigara içen bir insan görsek, “Bu işte kesin bir şey olmalı, yoksa içmezdi” diye düşünürüz. Sigarayı bıraktığımız zaman bile bir parti ya da toplantıda sigarasını yakan birini görünce içimizi bir yoksunluk duygusu kaplar ve, “O kendini güvenli hissediyor, yakıveriyor bir tane,” diye kıskanırken sigaraya yeniden başlayıveririz.



Bu aldatmacaların gücünü hafife almamamız ve etkilerinin farkında olmamız gerekir. Hepimiz uyuşturucudan bu denli korkarken bağımlılık yaratan bir numaralı uyuşturucunun esiri olmamız ne büyük bir çelişkidir

Bir şeyden yoksun kalan sigara içmeyenler değil, tiryakilerdir! Bütün yaşamı boyunca aşağıdaki unsurları tüketirler:

SAĞLIK

ENERJİ

VARLIK

İÇ HUZUR

ÖZGÜVEN

CESARET

ÖZSAYGI

MUTLULUK

ÖZGÜRLÜK

Bu verdiği şeylerin karşılığında ise ne alır?

Hiç sigara içmeyenlerin sürekli sahip oldukları iç huzur ve özgüvene kavuşma hayalinden başka KESİNLİKLE HİÇBİR ŞEY.