Bu 5 sorunun cevabına dikkat edin.




Dr. Gönül Ateşsaçan “Diyetlerde önümüzdeki yiyecekler alınır ve yerine yenileri konulur. Bunun mantığını kavrayabilir, neden bazı gıdaları yememiz, neden bazılarını yemememiz gerektiğini bilirsek, bir süre sonra kısıtlamaya gerek kalmaz “ dedi.
Katı kuralları olan diyetlerde, bir süre sonra canımız diyet yapmak istemiyor. Önce ruhumuz sıkılıyor ardından da diyeti bırakıyoruz. Beslenme Danışmanı ve Estetik Medikal Hekimi Dr.Gönül Ateşsaçan diyete başlarken, sağlıklı yaşama geçişin birinci adımının ‘sağlıklı beslenme' olduğunu vurguladı. “Önemli olan ne yediğiniz, nasıl pişirdiğiniz, neyle beraber ne zaman yediğiniz ve son olarak da ne kadar yediğinizdir. 5 N kuralı budur” dedi. İş*te Dr. Ateş*sa*ça*n'*dan ku*ra*lın ana hat*la*rı...

Ne ye*me*li*yiz?

Gün doğ*duk*tan ba*ta*na ka*dar hay*van*sal gı*da*la*rı gün bat*tık*tan son*ra seb*ze gru*bu tü*ke*ti*lir*se me*ta*bo*liz*ma*mız bo*zul*maz.
Sa*bah hay*van*sal pro*te*in gru*bu ,öğ*len hay*van*sal pro*te*in gru*bu, ak*şam seb*ze ve kar*bon*hid*rat gru*bu tü*ke*til*me*li.

Na*sıl pi*şir*me*li*yiz?

-Seb*ze*ler ter*ci*hen bu*har*da, haş*la*ma ve*ya fı*rın*da ız*ga*ra şek*lin*de pi*şi*ri*le*bi*lir.
-Et*le*re pi*şer*ken yağ ek*len*me*si emi*li*mi bo*zar, ki*lo*ya ne*den olur. Müm*kün*se et, ba*lık ve ta*vuk pi*şer*ken yağ ek*len*me*me*li*dir.
-Seb*ze*le*re ve ma*kar*na, pi*la*va pi*şer*ken 1 ye*mek ka*şı*ğı yağ ek*le*ne*bi*lir.
-Man*gal*da ız*ga*ra kan*se*ro*jen*dir, çok sık ya*pıl*ma*ma*lı*dır. Za*ra*rı yok di*ye ya*zın bol*ca yer*sek, sin*di*rim sis*te*mi*mi*ze za*rar ve*rir.

Ne ile bir*lik*te ye*me*li*yiz?

-Mey*ve*ler ye*mek*ten 2 sa*at son*ra tü*ke*til*me*li, ye*me*ğin he*men ön*ce ve son*ra*sın*da ye*nil*di*ği za*man ki*lo*ya ne*den olur.
-Mey*ve*le*ri bir*bi*riy*le çok ka*rış*tır*ma*mak ge*re*kir.
-Hay*van*sal pro*te*in*ler*den et, ba*lık ve ta*vuk ile, pey*nir, süt ve yo*ğurt çok sı*kı bir*lik*te ye*nil*me*me*li*dir.
-Sa*bah hay*van*sal pro*te*in gru*bu ve ya*nın*da buğ*day gru*bun*dan el*de edi*len kar*bon*hi*dart*lar tü*ke*til*me*li.
-Öğ*len hay*van*sal pro*te*in gru*bu ve ya*nın*da *seb*ze/ye*şil sa*la*ta tü*ke*til*me*li.
-Ak*şam seb*ze ve ya*nın*da buğ*day gru*bun*dan el*de edi*len kar*bon*hid*rat*lar tü*ke*til*me*li.

Ne za*man ye*me*li*yiz?

Sa*bah kah*val*tı*sı sa*at en geç 09:00'da ya*pıl*ma*lı, ak*şam ye*me*ği ise en geç ya*zın 20.30'a ka*dar ye*nil*me*li*dir. Me*ta*bo*liz*ma*nın sağ*lık*lı ol*ma*sı için, ge*ce uy*ku*su çok önem*li*dir. Sa*at 24.00-04.00 ara*sı uy*ku*da ola*bi*lir*sek, hor*mon*la*rı*mız dü*zen*li ça*lı*şır.

Ne kadar yemeliyiz?

Her*ke*sin mi*de*si ken*di 2 avu*cu ka*dar*dır. Ana öğün*de 2 avu*cu*nuz ka*dar ve ara öğün*de 1 avu*cu*nuz ka*dar ye*mek ye*me*niz ide*al*dir.

Za*yıf*lar*ken uy*gu*la*ma*mız ge*re*ken ku*ral*lar

3 S ku*ra*lı uy*gu*la*na*cak*tır: Sık bes*len*len*mek, su iç*mek (2,5 lit*re su-12 fin*can sı*cak-ılık ola*rak), spor yap*mak -yü*rü*mek. Her gün yak*la*şık 1 sa*at or*ta tem*po*lu gün*de 10.000-8.000 adım.





ALINTI