MALZEMELER
5 yemek kaşığı zeytinyağı (30 gr bitkisel margarin de kullanabilirsiniz)
2 tepeleme yemek kaşığı un
3 tepeleme yemek kaşığı domates salçası
Varsa 2 adet orta boy domatesin rendesi
5 su bardağı soğuk su
2 su bardağı soğuk süt
1 adet tavuk bulyon tablet (4 çay kaşığı toz bulyon da kullanabilirsiniz)
1 çay kaşığı tuz, karabiber
4 çay kaşığı kuru nane
1 su bardağı rendelenmiş taze kaşar peyniri
YAPILIŞI
Tereyağını eritin ya da zeytinyağını orta boy bir tencerede ve orta ısılı ateşte kızdırın. Unu tencereye aktarıp tel çırpıcı yardımıyla sürekli karıştırarak 2-3 dakika kavurun. Böylece unun kokusu çıkacaktır.
Tencereyi ocaktan alıp domates salçasını ve varsa rendelenmiş domatesi ekledikten sonra soğuk suyu azar azar ilave etmeye başlayın. Suyu ilave ederken malzemeleri tel çırpıcı yardımıyla karıştırmaya devam ederek pürüzsüz hale getirin.
Sonra da sütü, isterseniz hazır tavuk bulyonu, tuzu ve karabiberi de aktarıp tencereyi tekrar ocağın üzerine koyduktan sonra karıştırarak koyulaşıp kaynayıncaya kadar pişirin.
Çorba kaynamaya başladıktan 2-3 dakika sonra ocaktan alıp üzerine kuru nane serpiştirin. Servis tabaklarına koyduktan sonra üzerine rendelenmiş kaşar ilave edip servise sunun. Isterseniz kruton ekmek de kullanabilirsiniz. Çorba bekledikçe katılaşacaktır. Koyu ayran kıvamında olması gerekir.