Turunçgiller, içerisinde mandalina, portakal, limon, lime, kamkat, turunç, pomelo, ağaç kavunu gibi meyvelerin bulunduğu geniş bir ailedir.

Portakal: Kanserle savaşan yüz yetmiş bitkisel kimyasal öğe ile tam bir sağlık topudur. Yüksek C vitamini ve kanserle savaşta etkili olan liminoidler içerir.

Bir orta boy portakalda 65 miligram C vitamini, 270 miligram potasyum, 2,4 gram lif bulunur. Zengin vitamin içeriği sayesinde bedeni kanser ve kalp hastalıkları başta olmak üzere birçok rahatsızlığa karşı korur. 87.000'den fazla kişinin incelendiği Harvard Nurses Health Study çalışmasında her gün bir bardak portakal suyu içenlerde inme riskinin %25 azaldığı gözlenmiştir.
İster siyah ister yeşil olsun çaylarınızın içine limon kabuğu rendesi eklemenizde fayda var.

Mandalina: Amerikan Ulusal Kanser Enstitüsü tarafından üzerine sayısız araştırma yapılan turunçgil ailesine üye olan mandalina bağışıklığı arttıran beta karoten, A vitamini ve çeşitli flavonoidler, terpenler içerir. Mesana, serviks, prostat ve kolon kanserlerine yakalanma risk yüzdesinde azalma sağlar.

Çantada kolay taşınabilirliği 2 tanesi meyvedir. Bu nedenle diyet yapanlar için mükemmel bir ara öğün seçeneğidir.

Greyfurt: Yara iyileşmesini hızlandırır, metabolizmayı hızlandırır, vücudu enfeksiyona karşı korur. Vücudun ülser, alzheimer, katarakt gibi hastalıklara karşı korunmasında önemli rolü vardır. İçerdiği çözülebilir lif, kolesterolün düşürülmesinde ve kabızlığın önlenmesinde faydalıdır. İçerdiği C vitamini çok fazla kayba uğradığı için suyu sıkıldıktan sonra kısa süre içerisinde tüketilmelidir. Greyfurt ilaçlarla etkileşen bir meyvedir. Eğer ilaç kullanıyorsanız greyfurt tüketebilme durumunuzu doktorunuz ve beslenme uzmanınıza danışmanızda fayda var.


Lime: Limongiller ailesinin dış yüzeyi koyu yeşil renge sahip üyesidir. Meksika, Brezilya gibi ülkelerde üretiminin yaygın olduğu tropik bir meyvedir. Sağlıklı beslenmenin yanı sıra kozmetik sektöründe çok kullanılır. C vitamini içeriği ile kanserin önlemesinde önemlidir. Günlük beslenme düzeninizde sıklıkla kullandığınız sarı limonun yanı sıra yeşil lime kullanmaya başlamanız beslenmede çeşitliliği arttıracaktır.


Portakalın içerdiği bir diğer önemli madde terpenlerdir. Terpenler kolesterol üretimini azaltır. Oksidanları etkisiz hale getirebilecek enzimlerin salgılanmasını sağlar.



Limon: C vitamini ve liminodilerce zengindir. Kokusunu kabuğundaki liminoidlerden alır. Liminoid adı verilen bileşikler çalışmalarda antiviral ve antibakteriyel etkili olarak gösterilmiştir. Düzenli tüketile limon, C vitamini içeriği ile vücudun zararlı maddelerden arındırılarak savunma gücünün arttırılmasında yardımcı olur.


Arizona Üniversitesi'nde yapılan bir çalışmada sıcak çay ile birlikte tüketilen turunçgil kabuğunun deri kanseri riskini ciddi oranda azalttığı bulunmuştur.