Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) tehdidi nedeniyle Sincar Dağı'nda mahsur kalan Ezidilere havadan gıda ve içecek atılırken binlerin güvenli bölgelerden Zaho’ya yürüyüşü devam ediyor. Sincar, Mahmur ve Celevla’ya kuvvet gönderen PKK ise Ezidi mabedi Laleş’i IŞİD saldırısına karşı korumaya aldı

Celevla’yı ele geçiren IŞİD’ten ilçeyi almak için PPK destekli KYB peşmergeleri kapsamlı saldırı başlattı. Mahmur’un yeniden ele geçirilmesi üzerine kasabaya giden IRAK Kurdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani, savaşan Kürt güçlerine; Mustafa Kemal'in Çanakkale Savaşı'nda Türk askerine verdiği emirlerden esinlenen bir hitapta bulunması dikkat çekti. Barzani, oğullarına "Sizi ölmeye yolluyorum" diye seslendi.
IŞİD Mahmur'dan çekildi

Mahmur’u iki gün elinde tutan, ancak PKK ve KDP peşqmergelerinin ortak saldırısına daha fazla dayanamayarak Musul’a çekilen IŞİD, güçlerinin bir bölümünü Kerkuk bölgesine kaydırdı. Kerkük’ün Tuzhurmatu, Hanekin ve Celevla ilçesine saldıran IŞİD, dün Celevla’yı ele geçirdi. IŞİD’i Celevla’dan çıkarmak amacıyla KYB özel peşmerge kuvvetlerini buraya sevk etti. Kandil’den ise bir PKK kuvveti, peşmergeye destek amacıyla Kerkük ve çevresine gönderildi.
PKK, IŞİD'e saldırdı
Celevla, Hanekin ve Tuzhurmatu bölgelerine ulaşan PKK güçleri, peşmergelerle birlikte IŞİD mevzilerine saldırdı. Bölgede ise bir noktada şiddetli çatışmaların yaşandığı öğrenildi. IŞİD’i bölgede geriletmek için İran’ın sınırdan KYB’ye silah yardımı yaptığı ileri sürüldü.
Bu arada IŞİD’in hedefleri arasında bulunan Dohuk yakınlarındaki Ezidilerin kutsal mekanı Laleş’i korumak için Metina ve Gare bölgesinden sayıları 200 civarında PKK’lı bölgeye gönderildi. Ezidilerin şeyhi Şeyh Adi’nin mezarının bulunduğu Laleş ile Şeyhan kasabası çevresine konuşlanan PKK’lılar, IŞİD’in saldırma ihtimaline karşı stratejik noktaları tuttu.
100 bin kişi kurtarıldı
Öte yandan Sincar Dağı'nda mahsur kalanların kurtarılması ve yardım ulaştırılmasına yönelik çalışmalar bugün de hem havadan hem karadan sürdü. Güvenli koridordan Rojava bölgesine oradan da Zaho’ya doğru ailelerin göçü sürerken dağda halen kurtarılmayı bekleyen Ezidilere havadan yardım devam etti. Erbil ve Dohuk’tan helikopterler ve uçaklarla yardım malzemeleri atıldı. Su ve gıdadan oluşan malzemeler dağlık bölgenin birçok noktasına bırakıldı. Bu sırada bir kadın ve bir erkek, atılan yardım malzemelerinin altında kalarak yaşamını yitirdi. Aralarında Rojava’daki YPG güçlerini de içinde yer aldığı, "Şengal Direniş Birlikleri"nin, son 4 gün içinde Sincar Dağı'nda mahsur kalan aralarında Türkmenlerin de bulunduğu 100 bin civarında siviliSuriye üzerinden Rojava bölgesine ulaştırdı.
Barzani, bazı generalleri görevden aldı
IŞİD’le savaşta peşmergenin savaşmadığı, cepheden kaçtığı ve Ezidilerin yalnız bırakıldığı iddiaları üzerine Barzani, savaşı yöneten bazı generaller ve Ordu komutanları hakkında soruşturma açtırarak bazılarını görevden aldı. İddialar üzerine, Kürt haber siteleri, Irak Kürdistan Bölge Başkanı Barzani’nin önemli mesajına yer verdi. Ailesi ve yakınları ile bir toplantı yapan Barzani, aşiretinin savaşta ön sagta yer almasını istedi. Oğullarının da içinde yer aldığı gruba, "Sizi ölmeye gönderiyorum" diyen Barzani, şunları söyledi:
"Kürdistan sizin ananız, namısunuzdur. Her ne olursa olsun bir mevziyi stratejik çekilme dışında bırakırsanız namusunuzu düşmana verdiniz demektir. Arkanızda tek bir asker kalmasa bile geri çekilmeyın. Ben sizi savaşmaya değil, ölüme yolluyorum! Eski peşmergeler ne yapardı biliyor musunuz? Düşman üzerimize geldiği zaman peşmerge ayaklarını sıkıca bağlar o şekil mevzide kendini sabitlerdi. O şekilde şehadete giden yüzlerce peşmergemiz var. Zor duruma düşerseniz ayaklarınızı bağlayın bu hem düşmana korku hemde Kürt halkına özgüven verir. Dedeniz Şeyh Abdulselam, babanız Mustafa Barzani ve Binlerce şehidimizin şanına yakışır bir şekilde savaşın. Öyle bir savaşın ki Dünya, Kürdün Kürdistan'ın geçilmez olduğunu bir daha bilsin..."
"İlk kurşunu siz sıkın"
Barzani, konuşmasında oğullarına ise, "Oğlum Mansur Barzani, her biriniz bir mevziye girin, ilk safta siz ölün, ilk kurşunu siz sıkın ve ilk şehid siz olun. Siz şehid olun ki peşmerge sizi takip etsin" diye seslendi.
Cephede tek bayrak olacak
Barzani, konuşmasında IŞİD’le savaşmak için Barzani aşiretinden 2 bin 360 kişiyi cepheye gönderdiğini kaydetti. Barzani, IŞİD’le savaşta aralarında PKK, İran Kürt örgütleri ve bölgeden birçok Kürt hareketinin, "Ortak Kürt Savunma Kuvvetleri" adı altında çatışmalara katılmasına dolaylı gönderme yaptı. Barzani, cephede savaşan tüm Kürt güçlerinin farklı bayrak ve amblemi öne çıkarmasını eleştirerek, cephelerde sadece Kürdistan bayrağının dalgalanmasını istedi. Barzani, "Ulusal prensiplere, askeri disipline, Kürdistan halkının ve siyasi yapılarının tüm manevi ve siyasi gücünü birleştirmesi adına ve ayrıca cephelerde peşmerge güçlerini daha aktif desteklemek için savaş cephelerine katılan güçlerin hiçbir şekilde Kürdistan’ın kutsal bayrağı dışında başka bir bayrağı taşımama kararı aldık. Aksi taktirde bu girişimlerde bulunanlar hakkında yasal soruşturma açılacaktır" dedi.
Barzani Mahmur’u ziyaret etti
Bu arada Barzani, yeniden Kürt güçlerinin denetimine geçen Mahmur’a ziyaret gerçekleştirdi. Aralarında PKK’lıların da yer aldığı Kürdistan Savunma Birlikleri’ni de ziyaret eden Barzani, IŞİD’e karşı savaşta yoğun çaba ve gayretlerinden dolayı birliğe teşekkür etti.