Yüksek performanslı fiziksel aktiviteye ihtiyaç duyan sporcular antremanda harcanan kalori açığını kapatabilmek için ekstra proteine gerek duyulabilir.
Karbonhidrattan kısıtlı bir diyet programı uygulansa dahi egzersiz sonrası ani enerji düşüşü ve kas kaybı yaşamamak adına alacağınız öğün yada ara öğünün bu kurala uygun seçimlesinde fayda vardır.
Yoğun kas çalışmalarında eksikleri karşılanması için, insülin salınımı artarak protein sentezini sağlayarak kas kitlesini tamir eden bir öğün idealdir. İnsülinin normalde ani artmasını istemeyiz, ancak spor sonrası bu artışlar proteinlerin yapı taşı amino asitlerin hücrelerce daha iyi emilmesine yardımcı olduğu için gereklidir. Bir diğer besin öğesi yağlar ise kısıtlanmalıdır ki insulin yanıtı azalmasın, bu nedenle spor sonrası öncesi beslenme zamanlamaları da çok önemlidir. Egzersizden hemen sonra stress altındaki metabolizma, tehdide uğramış noktaları çok iyi bilerek besin bileşenlerini bölgesel olarak dağıtmaktadır. Hasara uğramış kas ve bağ dokuyu tedavi ederek bir sonraki egzersiz için hazırlık sağlamakta, çok daha enerjik olmanıza, keyif almanıza olanak sağlayıp, sakatlanmaları önlemektedir.
Yüksek kalitede saflaştırılmış süt proteini ile üretilmiştir. Her gevrek sadece 16 kalori içerir. Her pakette 44 g Protein bulunur. Diyetiniz için harika bir protein sağlayıcısıdır.
Neden Protein’e İhtiyacınız var?
·Vücut hücrelerinin yapı taşı proteinlerdir. Vüdunuzu bir bina olarak düşünürseniz proteinler tuğlalar ve inşaat malzemeleri gibidir, onlarsız bina yapılamaz.
·1 gram protein 4 kalori icermektedir.
·Yeni dokuların yapımı ve yıpranmış hücrelerin onarılması için vücudun proteine ihtiyacı vardır. Karbonhidrat ve yağlar inşaat malzemesi olarak görev alamayacağı için proteinler elzem besin öğeleridir.
·Hayvansal ve bitkisel olmak üzere proteinler iki gruba ayrılır. Et, balık,yumurta, tavuk, süt ve süt ürünleri(peynir, yogurt vb.) en iyi hayvansal kaynaklarken, kuru baklagiller, soya en iyi bitkisel kaynaklardır.
·Her besindeki protein miktarı ve kalitesi farklıdır En kaliteli protein kaynağı anne sütü ve yumurtadır.
·Proteinlerin daha iyi emilebilmesi için C vitamini kaynakları ile alınması önemlidir.
·Proteinler karbonhidratlardan daha uzun sürede sindirilir bu nedenle doygunluk yaratma potansiyelleri yüksektir. Ara öğünler ya da spor öncesi için tam tahıl ekmeğine sandviç doğru seçimlerdir.