İş hayatı, zorlu hayat koşulları, ebeveynleri de çok zorluyor ve ne kadar istemeselerde çocuklarına bağırıyorlar. Stres kısa süre içinde öf---e dönüşüyor. Bağırmak bulaşıcıdır, siz bağırırsanız çocuğunuz da sesini duyurabilmek için size bağırır. Siniri kontrol etmek, daha az bağırmak, daha sakin ve sağlıklı bir aile olmak için yapacaklarınıza gelince:




1. Sakin aile toplantısı yapın
Herkesi toplayın ve bütün aile üyelerine “bağırmak yok” kuralı koyduğunuzu açıklayın. Öfkelenseniz bile duygularınızı göstermek için bağırmaya ihtiyacınız olmadığını söyleyin. Herkes bu konuda ciddi olduğunuzu bilsin. Gerekirse bir kağıt imzalayın ve buzdolabının üzerine yapıştırın.




2. Stres uyarıcı işaretleri öğrenin
Çocuklar duygularımızın aynasıdır. Sesinizi yükselttiğinizde onların sesi de yükselir. Bağırmayı bırakmanın en iyi yolu, öfkelendiğinizde sizi uyaracak işaretleri öğrenmektir. Gerildiğinizi hissetmek, ellerinizi yumruk yapmak gibi işaretler bağırmak üzere olduğunuzu gösterir. Öfke aslında çabuk geçer. Çocuğunuza da, öfkesinin kısa süre içinde azalacağını öğretin. Stres, öfkeden sonra gelir. Sakin olun, işaretleri okuyun ve sabırlı olun.




3. Sinir tetikleyicilerini belirleyin
Tartışmaların ne zaman kontrolden çıktığını bilin. Bağırmak genellikle kontrolden çıkıldığında gerçekleşir. Bu nedenle, kendinizin ve ailenizin bu tetikleyicilerin farkında olmasını sağlayın.




4. Öfke yönetim yöntemlerini öğretin
Eğer aile üyelerinin bağırmasını istemiyorsanız, onlara öfke patlamaları sırasında kullanabilecekleri bir davranış öğretebilirsiniz. Bir strateji geliştirin ve artık alışkanlık haline gelene kadar tekrarlayın. Kendi kendine konuşmak, olumlama yapmak, nefes tutmak ve beşe kadar saymak, ona kadar saymak, duyguları etiketlemek gibi stratejiler kullanabilirsiniz.



5. Bağıran biriyle iletişim kurmayı reddedin
Bir uyarı işareti belirleyin, kulak çekmek, kırmızı kart tutmak ya da zaman doldu işareti yapmak gibi. Ses tonu, kabul edilebilir düzeyin üzerine çıktığında bunu kullanın. “Şu an bağırıyorsun. Sesini alçaltmadığın sürece seni dinlemeyeceğim,” diyin.




6. Aile olarak stresi azaltın
Ailenizin stres kaynaklarını bulun. Parasal sorunları hemen çözemeseniz bile yapabilecekleriniz var. Örneğin, ailecek yapacağınız rutinleriniz olsun. Yatak zamanı ritüelleri, sıcak banyolar, sarılma gibi. Rahatlamanın bir yolunu bulun. Ailecek yoga yapmak gibi para harcamanızı gerektirmeyen şeyler olabilir. İlişkilerinizdeki sorunları giderin. İletişim problemlerini ortadan kaldırın.




7. Bu planı en az 21 gün uygulayın
Değişim zordur. Tutarlı olun. Bir takvime, bu planı uyguladığınız her günü işaretleyin. Giderek daha az bağırdığınızı göreceksiniz. Eğer ne yaparsanız yapın, hala bağıranlar varsa daha derinlerde bir sorun var demektir. Belki de çocuğunuz ya da kendiniz için profesyonel yardım almalısınız.