Yaşlandıkça vücudumuzda değişiklikler meydana gelir. Genellikle vücudumuzun nasıl değişeceğini biliriz ancak daha önce hiç kimseden duymadığımız ve okumadığımız değişiklikler de olabilir. İşte kimsenin size söylemediği 6 şey:
1- Gıdınız sarkabilir
Boyun etrafındaki cilt, yüzdeki ciltten daha incedir ve farklı bir kolajen içeriğine sahiptir. Bu nedenle yaşlanmaya ve yaşlanma etkilerine karşı çok hassastır. Vücudun en çok güneşe maruz kalan bölgesidir ve UVA/UVB ışınlarına maruz kalır. Yüzünüze uyguladığınız bakımın aynısını boynunuza da uygulayabilir ve her gün güneşten korunabilirsiniz. Ancak esas sorun, köklü çözümler uygulamadan sadece bakımla hasarı geri dönüştüremezsiniz. Elbisenizde potluk var diyelim, ütüleyerek bu durumu düzeltebilirsiniz ancak kumaş fazlasını kesmeden bu potluğu kesin olarak gideremezsiniz. Eğer boyun kırışıklığınız ve sarkıklığı ileri boyutlardaysa lazer ya da krem işe yaramayacaktır.
2- Saçlarınız kabarıyor ve sertleşiyor
Yaşlandıkça, saç derimiz kurur ve saçlarımızı da kurutur. Saçlar, pigment hücrelerini kaybedip beyazladığında, dokusu da sertleşir. Saçlarınıza nem gereklidir ve bunun için nemlendirici şampuan ve kremler kullanabilirsiniz. Yediklerinize de dikkat etmelisiniz ve bol su içmelisiniz. Dengeli beslenmek ve saçlarınızı nemli tutmak, kaç yaşında olursanız olun bakımlı ve parlak saçlara sahip olmanızı sağlar.
3- Yüzünüz kızarmaya başlıyor
Gençliğinizde plajda geçirdiğiniz zamanların faturasını ödemeye başlıyorsunuz. Kırmızı noktalar yüzünüzde beliriyor. Ayrıca menopoz da cilt hastalıklarını tetikler. Pembe tonlarda makyaj yapabilirsiniz. Makyajın üzerine silikon jel primer ile düzgün bir görünüm kazanabilirsiniz. Eğer tıbbi bir durum söz konusuysa, topikal ya da oral antibiyotik kullanımıyla tedavi olabilirsiniz. Çatlamış kılcal damar için lazer tedavisi etkilidir.
4- Benek çıkabilir
Yaşlılığa bağlı benekler açık ya da koyu renkli olabilir. Bunun nedeni güneşe maruz kalma ve vücuttaki melanin fazlasıdır. Yaşlanmaya bağlı benekleri önlemek için en az 15 faktörlü krem kullanmalısınız. Renk tonu farklılıklarını giderecek kremler de kullanabilirsiniz. Beneklerin rengini açan kremler de piyasada mevcuttur. Unutmayın, her gün, yağmur ya da güneşli hava fark etmez, güneş koruması kullanmazsanız, yaşlanınca mutlaka benekleri görürsünüz.
5- Bacaklarınız haritaya benzemeye başladı
Belki birkaç damar fark ettiniz ama artık mavi çizgiler artmaya başladı ve dizlerinizin arkasını ve bacaklarını sarmaya başladı. Tam nedeni bilinmese de bu görülebilir damarlar genetik ve hormonal nedenlerden etkilenir. Obezite, çok fazla oturmak ya da çok fazla ayakta kalmak, bacaklardaki kan akışını bozarak buna neden olabilir. Kapatıcı kremlerden faydalanabilirsiniz ancak kesin çözüm istiyorsanız durum biraz daha farklı. Işın ya da lazer tedavisi ile, görünen damarları tedavi etmek mümkün. Işın, damar duvarlarını parçalayarak iki hafta içinde yok olmasını sağlar. Eğer durum daha vahimse, enjeksiyon terapisi de mümkün.
Bu tedaviyi kışın yaptırmanız daha iyidir çünkü bacaklarınız kapalı kalacak ve güneşten uzak duracaktır. Bronz tenlerde, damarların görünürlülüğü azalır. Aklınızda bulunsun, birkaç yıl sonra tekrar ortaya çıkacaktır.
6- Rujunuz ağız çevrenizdeki çizgilerin içine kaçmaya başlıyor
Perioral kırışık denen bu durum yaşlandıkça, dudak çevresinin kırışmasıyla oluşur. Güneş, subkütan yağların azalması, kolajen ve elastinin azalması, nemin azalması ve genetik yatkınlık nedeniyle meydana gelir. Bu rahatsız edici çizgilerden kurtulmaya gelince, öncelikle sigara içiyorsanız bunu unutun. Dudaklarınızı sigara içmek için büzdüğünüzden önüne geçemeyeceksiniz. Ama sigara içmiyorsanız, topikal retinoid uygulamalarla ve kolajen içeren kremlerle bu durumu önleyebilirsiniz. Hafif dozda botoks da işe yarayacaktır. Mutlaka güneş kremi ve retinoid içeren kremler kullanın.